Telefontöltés testhővel

A Nokia igen ütős telefon-koncepcióval állt elő. A fotókon látható E-Cu modell speciális burkolattal van ellátva, amit egy termogenerátorral is megtoldottak - így képes a hőenergiát elektromos árammá alakítani.

Ezzel lényegében minden eddiginél egyszerűbb és persze környezetbarátabb lenne a telefon feltöltése, hiszen csak melegre van hozzá szükség. Csak rakjuk a fűtőtestre és a többit elintézi a speciális burkolat.

A tervezők ennél is tovább mentek, szerintük a testünk melege is megfelel a célra. Így akkor is töltődhet a készülék, ha csak a zsebünkben pihen.

Via: Dezen

Spórolj a tusoláson!

A víztakarékosságra számtalan módon próbálják felhívni a figyelmet, figyelmünket, de akadnak olyan találmányok, melyek inkább a tettek mezejére lépve akarnak a jó irányba terelni bennünket. Ilyen Toauh Shower is.

A rendszer lényegében egy kettős tartály, amit a legtöbb standard (amerikai) fürdőszobába be lehet állítani a zuhanyfülkébe. Az alján összegyűlő vizet a legfelül telálható kar lenyomásával a két függőleges tartályba juttathatjuk, amelyek 40 liter vizet képesek tárolni.

Az elraktározott víz a Toauh Shower nélkül a szennyvízvezetékben kötne ki, de így még fel lehet használni más célokra. A beépített oldalág révén például a WC öblítése is megoldható vele, de felmosásra, takarításra is használhatjuk az összegyűlt vizet.

Via: Behance

A világ egyetlen ökovárosa

Számos terv és elképzelés kapott már szárnyra egy olyan helyről, ahol valóban minden a környezetvédelem jegyében zajlik, viszont a gondolatokat tettek nem követték. Köszönhető ez részint az anyagi források hiányának, részint pedig annak, hogy az elképzelésekbe minduntalan valami hiba csúszott. Most azonban mindezek cáfolatára megalakult Masdar City, ami a világ első olyan városnegyede, ahol kizárólag megújuló forrásokból fedezik az energiaigényt. Na bumm! Íme itt az áttörés!

Az Abu-Dhabitól 12 km-re megálmodott városkába már be is költöztek az első lakók, így bizton állíthatjuk: ezek nem tréfálnak. A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai közül százan már az ökováros falai között tengethetik mindennapjaikat.

A kész város, melynek arabról lefordított neve „forrást” jelent mintegy 22 milliárd dollárból valósult meg. Ha teljes egészében elkészül, akkor összesen hat négyzetkilométeren terül majd el és a tervek szerint negyvenezer embernek teremt otthont. Bővítését a közeljövőben tervezik.

A jelenleg kialakított ökönegyed csodaszép építészeti eljárásokkal és technológiai különlegességekkel tarkított. A tetőket napelem mezők fedik, továbbá kialakításra került egy széltorony is, melynek belsejébe jól kidolgozott szellőzőcsőt építettek. Ez a magasabb fuvallatokat az utca szintjére szállítja, így biztosítva a járókelőknek kellemes, hűs hőmérsékletet. Az épületeknél is különleges eljárást alkalmaztak, hiszen „az összes ablak úgy lett kialakítva, hogy megakadályozza a napfény közvetlen beáramlását, ezáltal hűvösen tartsák a belső részeket, de ugyanakkor a természetes világításról is gondoskodjanak" - mondta Hamza Kazim, az intézet operációs és költségvetési ügyeivel foglalkozó részleg alelnöke.

Azon kívül, hogy a város létrejötte egy igen nagy előrelépésnek számít a környezetvédelem területén, az intézet további technológiai újításainak is kísérleti telepe lesz, melyek remélhetőleg szintén a Földünk javát szolgálják.

A különleges ökonegyedről ITT számos fotót találtok és ha kíváncsiságotokat még mindig nem elégítették ki, időről-időre térjetek vissza Masdar City oldalára, hiszen hamarosan webkamerán keresztül, élőben is betekintést nyerhettek a lakók hétköznapjaiba.

-via-

Üvegpalota sör és tejimádóknak...

Biztos ismeri mindenki a klasszikus (már-már szakállas) viccet, amikor a farkas rettenetesen irigykedik a nyuszika új cuccaira, aki a „honnan van?” kérdésre, az „aki nem iszik, annak van” választ adja. Így megy ez mindaddig, míg a farkas meg nem veszi a sportautóját, beváltott sörösüvegeiből.

Miután elnéztétek nekem, hogy nem vagyok jó viccmesélő, rögtön rá is térhetünk az üres üvegek témakörére. Sport autót ugyan nem tudunk nektek garantálni, viszont egy kacsalábon (na jó, betonalapon) nyugvó házikót igen, ilyet ni:

Ehhez mindössze szelektíven kell gyűjtened az üvegeket, majd némi segédeszköz felhasználásával, a barátok összetrombitálásával és segítségével házat építeni.

Egy korántsem orosz nevű, orosz hölgy, nevezetesen Olga Queen mindössze hat hónap alatt megvalósította álmai ökoházát, méghozzá összegyűjtött üvegekből.

Az 5.000 tejes és sörös üvegből épített házikó alapja egy faváz, falait pedig betonnal összekapcsolt üvegek alkotják. Amellett, hogy így egy spéci szigetelést is sikerült a falakba eszkábálni, igen különleges építészeti remeket alkotott. Bár az hasonló kivitelezésű és 6 millió üvegből épített argentin házat és a sörös üvegből összerakott buddhista sztúpát nem sikerült felülmúlnia, mégis minden elismerésünk, a hölgynek hiszen irányt mutat a kreativitás, az olcsó és környezetvédő építészet felé.

-via-

Faültetési világrekord!

Ez teljesítmény: Indiában egy csapat lelkes önkéntes 50 ezer fát ültetett el bő félóra alatt. Ez alighanem Guinness rekord. A megsüvegelendő teljesítményhez 9 ezer önkéntes megfeszített munkájára volt szükség, akik 33 perc alatt ültették el a facsemetéket.

Egyes források 50 300, mások 50 033 darab fát említenek, de ennek igazából csak a Guinness rekord szempontjából van jelentősége, az összefogás erejét mindkét szám tökéletesen türközi. Az eseményére a Hemis Nemzeti Parkban került sor, Ladakh tartományban.

Illusztráció

 

A Live to Love nevű alapítvány által szervezett tömeges faültetés pontosan 33 percet és 25 másodpercet vett igénybe. Ezzel a Peruban felállított rekordot adták át a múltnak, ott 8000 ember 27,166 facsemetét ültetett el egy óra alatt. Hasonló rekordot állítottak fel nemrég Pakisztánban is, ahol az egy nap alatt, egy ember által elültetett csemeték számában ugrottak az élre: egy pakisztáni katona 20 101 fát ültetett el egyedül.

Via: TreeHugger

Napelemes lámpa kempingezéshez

A Soul Cell névre hallgató lámpa még csak koncepció, de egyszerűsége és praktikussága miatt lehet létjogosultsága.

Lényegében egy összecsukható lámpáról van szó, amire napelemet szereltek. Amíg túrázunk, csak felakasztjuk a hátizsákunkra és estére szépen fel is töltődik.

Nem fog olyan erős fényt kiadni, mint egy jó zseblámpa, viszont annyit biztosít, aminél fel lehet verni a sátrat, vagy ki lehet pakolni a táskából a hálózsákot. Piknikezéshez, esti grillpartikhoz is hasznos lehetm remélem tényleg piacra dobják valamikor.

Via: TreeHugger

Édenkert a sivatagban

Szaúd-Arábia gyakorlatilag egy nagy sivatag, állandó folyók és természetes tavak nélkül, de egy Phil Pauley nevű designer projektje akár esőerdőt is varázsolhat a közel-keleti állam homokdűnéi közé.

A Saudi Biome névre hallgató koncepcióról rögtön a Bio-Dome című, itthon Kő Kövön címmel vetített komédia jutott eszembe, és bár itt szó sincs viccelődésről, a lényeg voltaképpen ugyanaz: egy hatalmas bioház létesítéséről van szó, amelyben mesterségesen létrehozhatók az esőerdők, sivatagok, más éghajlatoknak megfelelő növénytársulások.

Jelen esetben egy egész várost kell elképzelni, amit egy kupola véd, és ami alatt egy új világ hozható létre. A tervek szerint a Saudi Biome részeként épül majd hotel, házak az állandó lakóknak, hatalmas hőszabályzó rendszerek, szóval minden, amire egy ilyen óriási projekt működtetéséhez szükség van. Lesz egy hatalmas akvárium is, saját vízeséssel.

Ami a növényzetet illeti, több száz fajba tartozó fákat és egyéb növényeket telepítenek majd be. Ha a tervek megvalósulnak, ez lesz a világ legnagyobb bioszféra-rezervátuma. A projekt megálmodói bíznak benne, hogy a Saudi Biome kibővíti az oktatási lehetőségeket, lökést ad a fenntartható fejlődésnek a megújuló energiaforrások használatával és az ökoturizmust is fellendíti a térségben.

Via: Inhabitat

Áttörés a napenergia-iparban

Extravékony és szuperhatékony, olvasható a Stanford Egyetem kutatói által létrehozott új típusú napelem modelljéről. Az új generációs cellák vékonyabbak a fény hullámhosszánál is.

A szakemberek nagy áttörésként értékelik eredményeiket. Az ujjongás talán nem túlzó, hiszen komoly szintlépést sikerült elérniük: az új szupervékony cellák a jelenleg elterjedt napelemeknél tízszer több fényt képesek elnyelni.  A Stanford tudósai ugyanis megoldották, hogy a fény ne szóródjon szét a cella belsejében, így nagyobb mennyiséget tudnak energiává alakítani.

A fénycsapdázásnak nevezett módszer elsősorban nanoméretű cellák esetében működik látványosan. Shanhui Fan villamosmérnök a mókuskerékben futó rágcsálókkal példálózott a felfedezés kapcsán adott interjújában. “Azt szeretnénk, ha a hörcsög a lehető legtöbb ideig tekerné a kereket, mielőtt elszaladna.” - mondta a Phsyorg.com-nak.

A mérnökök nagyon remélik, hogy a vékony, filmszerű rétegek segítségével hamarosan komoly változásokon mehet át az egész napenergia-ipar. Ha sikerül 400-400 nanométeres vastagságú cellát létrehozniuk, azzal egészen komoly mennyiségű energiát termelhetnek majd.

Amellett további előny, hogy a jövőben szilícium helyett organikus anyagokat is felhasználhatnak napelemépítésre. Ez egyrészt olcsóbb napelemeket eredményezne, másrészt a vékonyságból fakadóan jóval könnyebb lenne ezeket telepíteni is.

Via: Inhabitat

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás