Sokknaptár…

Nálunk kevésbé ismert latin modellek, színészek és újságírók egy csoportja fogott össze és megalkotta azt a 2010-es naptárat, melynek célja főleg a figyelemfelkeltés és  az emberek környezettudatosságának felébresztése. Mindehhez természetsen a sokk eszközét sem restek alkalmazni!

A képeket Gaby Herbstein készítette, aki művészi pályafutása alatt több meghökkentő és különleges szemszögből készített képeket is alkotott. A jó ügy mellé állva jelenleg is kitett magáért…

A többi képet ITT megnézheted!

via: treehugger

Mekkora a lábnyomod?

Neked mekkora a lábnyomod? Gondolom sejted, hogy a kérdés  feltevése során elsősorban nem a tényleges, centikben mért valóságra, a cipőméretedre és az esetleges lúdtalpad nagyságára várunk választ. Konkrétan arra vagyunk kíváncsiak léteddel és életeddel mekkora teherként nehezedsz a Földre, mennyire élsz környezettudatosan.

Feltételezem sejtelmed sincs róla és bevallom nekem sem volt, így aztán jó próbának igérkezett ez a teszt, amivel tisztán és világosan, mindössze néhány perc alatt választ kaptam: jól csinálom, de lehetne jobban is... Elárulod nekünk, te hogy szerepeltél?

Ökológiai lábnyom

A legrosszabb olajcéges hirdetések

Régen, amíg nem hallottak az emberek ózonlyukról, globális felmelegedésről, gyermeteg tréfának tűnhetett csupán, hogy valamikor kifogyhatunk majd a fosszilis energiahordozókból. Ezekben az időkben számos olyan plakáttal, kampánnyal népszerűsítették magukat illetve munkásságukat a nagy olajcégek, amiket mai szemmel már nehéz feldolgozni. Egyik kedvenc oldalam, a TreeHugger mindjárt több ilyen, ma már hajmeresztőnek tűnő plakátot is előtúrt.

Fincsi "olajsaláta" a Shelltől, egyenesen 1947-ből. A nagy gazdasági válságból és a világháborúk hagyatékából kievickélni igyekvő cég ennyire fontosnak és hasznosnak látta a munkáját.

A Humble minden nap annyi energiát állít elő, amivel 7 millió tonnányi gleccsert lehetne elolvasztani, hirdeti büszkén a cég kétoldalas reklámja egy 1962-es Life magazinban. Az apró betűs rész azt taglalja, hogy az évszázadok óta érintetlen gleccserek sem tudnának ellenállni az olajcég erejének. Mennyire igazuk volt...

Talán ez a legsokkolóbb plakát az egész összeállításban. A Mobiloil annyira jó, hogy a hótakaró alatt "haldokló" természet is rögvest "életre kel" tőle. Hát igen, a környezetet elárasztó olaj az stimmel, de a hatás egy kicsit más a valóságban...

Ingyen olaj az egész világnak, olvasható ezen az 1920-as évekből származó plakáton, amire a SierraClub blog kommentjei között bukkantam. Az amerikai őslakos nem igazán illik a képbe, az olajtól fuldokló bolygó viszont telitalálat, ez bizony bejött.

Via: TreeHugger, SierraClub

Kiteregetjük a szennyest…

Amikor egy családba kisbaba születik a szülők minden széppel és jóval szeretnék ellátni, mindenből a legjobbat akarják neki megadni. Nincs ez másként a pelenkaválasztással sem. Komoly üzletág épül rá, az anyukák, apukák pedig tanácstalanul szemlélik, vajon mi lenne a legjobb csemetéjüknek. Bár csak feltételezéseink vannak róla, de úgy gondoljuk az olvasótáborunk nagy része nem a szülők népes táborából kerül ki, viszont aki még családalapítás előtt áll annak is érdemes rákukkantani arra a bizonyos szennyesre!

Tovább»

Praktikázzunk össze egy macskaágyat!

A kisállatboltok és hipermarketek polcain rengeteg típusú, méretű, színű és persze árú macskabútort találhatnak az ilyesmire áhítozó állatbarátok. E termékek nagy részének van egy közös vonása: műanyagból készültek. Aztán ha nem válik be, csak kerülgeti az ember, amíg egy szép napon gondol egyet és repül szépen az egész a kukába. Jó esetben legalábbis, mert útszéli szemétkupacokban és illegális erdei szemétlerakatokon is végezheti.

A környezettudatos gazdinak persze nem feltétlenül kell ezreket kiszórnia egy darab plüssel bevont műanyagért, némi kreativitással a házban itt-ott felbukkanó felesleges kacatokból is készülhet szuperkényelmes macskaágy. Ráadásul kevesebb munkával, mint hinnéd

A célnak tökéletesen megfelel például egy régi, kiszuperált bőrönd. Ha már túl kopott, leszakadt a füle, vagy csak egyszerűen nem trendi, akkor sem kell azonnal a kukában landolnia, mert igazán kényelmes fekhely készülhet belőle a macskának, illetve kisebb ölebeknek is. Csak ketté kell vágni, amihez kellhet kés, tapétavágó és csavarhúzó is, tehát csak óvatosan, nehogy összevérezzük a kedvencünk leendő fekhelyét.

Ha a felezés megvan, csak ki kell takarítani és kell bele egy jó puha párna. Nagy szerencse, ha szemünk fényének már van ilyenje, akkor legalább könnyebben átszokik az új ágyikójába.

A hatást fokozhatjuk ha szöggel vagy csavarral lábakat erősítünk a bőrönd aljára. A lábakat régi, kiszuperált kisszékekről és efféle leselejtezésre váró bútorokról csaklizhatjuk. Ha elég magas, akkor kiegészíthetjük egy játékkal is az ágyat.

Ebben az esetben sem kell drága mütyürökre költeni a pénzünket, egy madzagra erősített régi sapkabojt is tökéletesen megfelel a célra.

Via: Etsy

Az eső a legtökéletesebb víz...

Ugyan jelenleg tombol a vénasszonyok nyara, de a csípős reggelek már jelzik az újabb évszak kezdetét. Az ősz az ajtónkban toporog és hamarosan esővel, köddel, hideggel kiűzhetetlenül átveszi az uralmat a nyár felett. A természet csodálatos mindig, mindenkor és ajándékait érdemes kihasználni: az egyik ilyen az esővíz.

Tovább»

Hibernált virágok

Tulajdonképpen egy időzített bombán élünk, hiszen a Föld minden szempontból veszélyben van. Lassan, de biztosan szennyezzük a levegőt, a vizeket, írtjuk az erdőket, pusztítjuk az élővilágot és kihalásra ítélünk fajokat. Senki és semmi nincs biztonságban, még a világ egyik legnépszerűbb virágjának a túléléséért is küzdeni kell. Több orchidea faj a kihalás szélén áll, elsősorban a népszerű kereskedelmi forgalomnak és a klímaváltozásnak köszönhetően.

Hét lakat alatt őrzik azokat a hibernált orchideamagokat, melyek a jövőben a virág túlélését fogják biztosítani. Botanikusok népes serege és a talányos fedőnévvel rendelkező OSSSU (Orchideamag-raktárak a fenntartható hasznosításért) szervezet is vigyázza a jövő magjait, melyek mélyfagyasztásáról még 2000-ben döntöttek annak érdekében, hogy megelőzzék a teljes kihalást.

A szervezet célja egyébként a hálózat további kiterjesztése és egy olyan nemzetközi virágmag-bankhálózat életre hívása, amivel biztosítható lesz az orchideák utánpótlása.

Az OSSSU szervezet és a hozzá tartozó 23 ország szakemberei több napon keresztül próbálták kitalálni, hogy milyen módszerekkel tartható életben a virág, végül a fagyasztás mellett döntöttek. A megállapodás alapján minden ország lefagyaszt egy tetemesebb mennyiségű őshonos orchideamagot és azokat kb. -20 Celsius-fokon tartják. A kihalás szélén jelenleg nagyjából 35 ezer orchideafaj áll, melyből első körben 250 hibernálására kerül sor.

"Ezeket a magokat később a fajok újraültetéséhez, az élőhelyeik helyreállításához és egyéb használati célokhoz fogják majd használni. A világ különböző tájairól származó orchideamagok reprezentatív mintái elférnek egy akkora helyen, amekkorát néhány háztartási hűtőgép foglal el. A magtárak így hatalmas genetikai sokféleséget képesek megőrizni nagyon kicsi helyen, és viszonylag nagyon kicsi anyagi ráfordítással" – mondta el a projektről Hugh Pritchard, a Millenium Seed Bank Project egyik kutatója. A kihalás szélén jelenleg nagyjából 35 ezer orchideafaj áll, melyből első körben 250 hibernálására kerül sor.

Az ötlet egyébként nem egyedülálló, hiszen alapjául szolgálhatott például a haszonnövények számára régóta rendszeresített génbank-hálózat, ahol bevett szokás a búzafajok, kukoricafajok megőrzése az utókor számára.

via: osssu, physorg

Zöld energia a telefonodnak - ingyen!

Újabb ötletes környezetbarát kütyüt találtunk. A Cyclus egy Satoshi Yanagisawa nevű designer műve és kisebb eszközök, pl telefonok vagy mp3 lejátszók feltöltésére tervezték. A működési elve szokás szerint pofon egyszerű, a kinetikus energiát alakítja át elektromos árammá.

Ha lemerül a telefonod, csak rá kell dugni a Cyclusra és jöhet az energia: az alsó részét kell tekerned egy jó fél óráig, hogy a telód némi energiához jusson. Tehát egyúttal neked is el kell égetned néhány kalóriát, ha telefonálni szeretnél. Dupla haszon.

Via: DesignLaunches

Miről is beszélünk itt?

Megmondom én! A globális felmelegedésről! Meg környezetszennyezésről, meg a mi saját felelősségünkről, amiről nem nagyon vagyunk hajlandóak tudomást venni, pedig...  és még azokról a cuki állatkákról is, amiknek ma-holnap nem lesz mit enni, inni, nem lesz hol élni. Ennek jegyében álljon itt néhány elsőre viccesnek tűnő, végiggondolva azonban nagyon is tragikus témát boncolgató kép. Kommentár nélkül... Az alkotók nem kérnek többet, csak hogy gondolkozz el rajta!

via  Adam Quest

via redcoulter

via narm

Kalkulálj ökosan

Óvd a természetet, használj üveget! Az ilyen és az ehhez hasonló felszólítások sokszor nem bizonyulnak hatékonynak, hiszen mellette nem állnak számok, adatok. Jó, jó, okos dolog, hogy kevésbé terheljük a környezetet, de biztos ott motoszkál mindenkiben a kisördög, hogy vajon megéri-e és hogy mennyi az annyi.

A minimális melléktermék és hulladék miatt már azzal is rengeteget tehetsz, ha az üvegeket kimosod és újratöltöd. Természetesen akkor sem lősz bakot, ha a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe dobod, hiszen ezek felhasználása kevesebb nyersanyagot és energiát igényel, így egyértelmű: ha az üveget választod, energiát takarítasz meg! És hogy mennyit? ITT van egy jó kis ökokalkulátor, ami megmutatja, hogy üvegek használatával mennyi energiát spórolsz, mennyi felesleges széndioxidtól óvod meg a bolygót, sőt arra is rávilágít, hogy ez a szám hogy sokszorozódik, ha a barátaidat is meggyőzöd az üveghasználat fontosságáról! Hajrá!

ÖKOKALKULÁTOR

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás