A világ egyetlen ökovárosa

Számos terv és elképzelés kapott már szárnyra egy olyan helyről, ahol valóban minden a környezetvédelem jegyében zajlik, viszont a gondolatokat tettek nem követték. Köszönhető ez részint az anyagi források hiányának, részint pedig annak, hogy az elképzelésekbe minduntalan valami hiba csúszott. Most azonban mindezek cáfolatára megalakult Masdar City, ami a világ első olyan városnegyede, ahol kizárólag megújuló forrásokból fedezik az energiaigényt. Na bumm! Íme itt az áttörés!

Az Abu-Dhabitól 12 km-re megálmodott városkába már be is költöztek az első lakók, így bizton állíthatjuk: ezek nem tréfálnak. A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai közül százan már az ökováros falai között tengethetik mindennapjaikat.

A kész város, melynek arabról lefordított neve „forrást” jelent mintegy 22 milliárd dollárból valósult meg. Ha teljes egészében elkészül, akkor összesen hat négyzetkilométeren terül majd el és a tervek szerint negyvenezer embernek teremt otthont. Bővítését a közeljövőben tervezik.

A jelenleg kialakított ökönegyed csodaszép építészeti eljárásokkal és technológiai különlegességekkel tarkított. A tetőket napelem mezők fedik, továbbá kialakításra került egy széltorony is, melynek belsejébe jól kidolgozott szellőzőcsőt építettek. Ez a magasabb fuvallatokat az utca szintjére szállítja, így biztosítva a járókelőknek kellemes, hűs hőmérsékletet. Az épületeknél is különleges eljárást alkalmaztak, hiszen „az összes ablak úgy lett kialakítva, hogy megakadályozza a napfény közvetlen beáramlását, ezáltal hűvösen tartsák a belső részeket, de ugyanakkor a természetes világításról is gondoskodjanak" - mondta Hamza Kazim, az intézet operációs és költségvetési ügyeivel foglalkozó részleg alelnöke.

Azon kívül, hogy a város létrejötte egy igen nagy előrelépésnek számít a környezetvédelem területén, az intézet további technológiai újításainak is kísérleti telepe lesz, melyek remélhetőleg szintén a Földünk javát szolgálják.

A különleges ökonegyedről ITT számos fotót találtok és ha kíváncsiságotokat még mindig nem elégítették ki, időről-időre térjetek vissza Masdar City oldalára, hiszen hamarosan webkamerán keresztül, élőben is betekintést nyerhettek a lakók hétköznapjaiba.

-via-

Üvegpalota sör és tejimádóknak...

Biztos ismeri mindenki a klasszikus (már-már szakállas) viccet, amikor a farkas rettenetesen irigykedik a nyuszika új cuccaira, aki a „honnan van?” kérdésre, az „aki nem iszik, annak van” választ adja. Így megy ez mindaddig, míg a farkas meg nem veszi a sportautóját, beváltott sörösüvegeiből.

Miután elnéztétek nekem, hogy nem vagyok jó viccmesélő, rögtön rá is térhetünk az üres üvegek témakörére. Sport autót ugyan nem tudunk nektek garantálni, viszont egy kacsalábon (na jó, betonalapon) nyugvó házikót igen, ilyet ni:

Ehhez mindössze szelektíven kell gyűjtened az üvegeket, majd némi segédeszköz felhasználásával, a barátok összetrombitálásával és segítségével házat építeni.

Egy korántsem orosz nevű, orosz hölgy, nevezetesen Olga Queen mindössze hat hónap alatt megvalósította álmai ökoházát, méghozzá összegyűjtött üvegekből.

Az 5.000 tejes és sörös üvegből épített házikó alapja egy faváz, falait pedig betonnal összekapcsolt üvegek alkotják. Amellett, hogy így egy spéci szigetelést is sikerült a falakba eszkábálni, igen különleges építészeti remeket alkotott. Bár az hasonló kivitelezésű és 6 millió üvegből épített argentin házat és a sörös üvegből összerakott buddhista sztúpát nem sikerült felülmúlnia, mégis minden elismerésünk, a hölgynek hiszen irányt mutat a kreativitás, az olcsó és környezetvédő építészet felé.

-via-

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás