Praktikázzunk össze egy macskaágyat!

A kisállatboltok és hipermarketek polcain rengeteg típusú, méretű, színű és persze árú macskabútort találhatnak az ilyesmire áhítozó állatbarátok. E termékek nagy részének van egy közös vonása: műanyagból készültek. Aztán ha nem válik be, csak kerülgeti az ember, amíg egy szép napon gondol egyet és repül szépen az egész a kukába. Jó esetben legalábbis, mert útszéli szemétkupacokban és illegális erdei szemétlerakatokon is végezheti.

A környezettudatos gazdinak persze nem feltétlenül kell ezreket kiszórnia egy darab plüssel bevont műanyagért, némi kreativitással a házban itt-ott felbukkanó felesleges kacatokból is készülhet szuperkényelmes macskaágy. Ráadásul kevesebb munkával, mint hinnéd

A célnak tökéletesen megfelel például egy régi, kiszuperált bőrönd. Ha már túl kopott, leszakadt a füle, vagy csak egyszerűen nem trendi, akkor sem kell azonnal a kukában landolnia, mert igazán kényelmes fekhely készülhet belőle a macskának, illetve kisebb ölebeknek is. Csak ketté kell vágni, amihez kellhet kés, tapétavágó és csavarhúzó is, tehát csak óvatosan, nehogy összevérezzük a kedvencünk leendő fekhelyét.

Ha a felezés megvan, csak ki kell takarítani és kell bele egy jó puha párna. Nagy szerencse, ha szemünk fényének már van ilyenje, akkor legalább könnyebben átszokik az új ágyikójába.

A hatást fokozhatjuk ha szöggel vagy csavarral lábakat erősítünk a bőrönd aljára. A lábakat régi, kiszuperált kisszékekről és efféle leselejtezésre váró bútorokról csaklizhatjuk. Ha elég magas, akkor kiegészíthetjük egy játékkal is az ágyat.

Ebben az esetben sem kell drága mütyürökre költeni a pénzünket, egy madzagra erősített régi sapkabojt is tökéletesen megfelel a célra.

Via: Etsy

Az eső a legtökéletesebb víz...

Ugyan jelenleg tombol a vénasszonyok nyara, de a csípős reggelek már jelzik az újabb évszak kezdetét. Az ősz az ajtónkban toporog és hamarosan esővel, köddel, hideggel kiűzhetetlenül átveszi az uralmat a nyár felett. A természet csodálatos mindig, mindenkor és ajándékait érdemes kihasználni: az egyik ilyen az esővíz.

Tovább»

Kalkulálj ökosan

Óvd a természetet, használj üveget! Az ilyen és az ehhez hasonló felszólítások sokszor nem bizonyulnak hatékonynak, hiszen mellette nem állnak számok, adatok. Jó, jó, okos dolog, hogy kevésbé terheljük a környezetet, de biztos ott motoszkál mindenkiben a kisördög, hogy vajon megéri-e és hogy mennyi az annyi.

A minimális melléktermék és hulladék miatt már azzal is rengeteget tehetsz, ha az üvegeket kimosod és újratöltöd. Természetesen akkor sem lősz bakot, ha a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe dobod, hiszen ezek felhasználása kevesebb nyersanyagot és energiát igényel, így egyértelmű: ha az üveget választod, energiát takarítasz meg! És hogy mennyit? ITT van egy jó kis ökokalkulátor, ami megmutatja, hogy üvegek használatával mennyi energiát spórolsz, mennyi felesleges széndioxidtól óvod meg a bolygót, sőt arra is rávilágít, hogy ez a szám hogy sokszorozódik, ha a barátaidat is meggyőzöd az üveghasználat fontosságáról! Hajrá!

ÖKOKALKULÁTOR

Mi lesz veled sütőolaj?

Hogy mi lesz a használt sütőolaj sorsa? Feltételezem a legtöbb háztartásban a lefolyóban végzi, egy része a vízvezeték csövekre tapadva, másik része pedig szabad utat nyerve valahol a külvilágban szennyezi a környezetet. A leleményesebbek üvegbe zárva kukába dobják, a kertes házban élők pedig nemes egyszerűséggel a kisganédomb tetejére öntik. Kihagytam volna valamit? Igen, azt az egyszerű momentumot, ami szerint ezeket a fázisokat kihagyva és környezettudatos felnőtt életet élve ezt ma már több helyen is leadhatjuk.

Persze elintézhetjük egy vállrándítással is, bár ettől talán többet ér az ügy. A lefolyóba került olaj azon túl, hogy elzsírosítja a csöveket és a csatornát, kiváló lakhelyet biztosít az olyan élősködők számára, mint például a csótány. A meglehetősen igénytelen kis lények vígan éldegélnek és táplálkoznak a sütőolaj maradványokból, ami egyébiránt bizonyos térfogatot elérve még dugulást is eredményez. És ha a talajba jut? Az sem jó megoldás, sőt! Elzárja a növények víz-, és ásványianyag-utánpótlását a gyökereken keresztül, ezzel kimondva rájuk a halálos ítéletet.

A használt sütőolaj kérdés sokáig megoldatlan volt és ha a szívünket a kezünkre tesszük még ma is inkább a könnyebb utat részesítik az emberek előnyben (lásd a példákat fent). Mi akkor a megoldás? Jól záródó üveg vagy műanyag edényekben össze kellene gyűjtenünk, majd a hulladékudvarokba leadni. Egyes benzinkutak is elfogadják, sőt néhol lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciókon is elpasszolhatjuk. Őszinte leszek: ez utóbbiról én még nem hallottam, de a szakemberek állítását nem merjük megkérdőjelezni. Ha van,hát van: állítólag önkormányzati szervezésben félévenként.

A lakosságtól begyűjtött használt sütőolajat egyébként ártalmatlanítják: megszűrik, ülepítik, lefölözik. A szűrt olajnak többféle hasznosítása is ismeretes: egy részét az állati takarmányozásban használják, a többi az aszfalt alkotóeleme lesz, esetleg a vegyipari alkalmazás során szappan vagy légyfogó egyik alkotórészeként végzi.

Ha egy kicsit is törődni akarunk környezetünkkel, akkor azt a minimális fáradtságot megéri a dolog, hogy telefont ragadva kicsit utánajárjunk, hogy környezetünkben hol gyűjtenek be veszélyes hulladékot. Kezdetnek a hulladékudvarok és az önkormányzatok háza táján érdemes érdeklődni. Ha válasz helyett sorozatosan zavarba ejtő hümmögést, esetleg néma csendet kapunk, akkor valószínűleg a kutatás nem járt sok eredménnyel... Csak remélni merjük, hogy ez nem így lesz.

Praktikázzunk össze egy telefontartót!

Sokszor mondom (valószínűleg mert igaznak hiszem), hogy a kis lépés is lépés a cél felé, így az apró dolgokon is sok múlik! Az újrahasznosítás számos formáját ismerjük, de ahhoz, hogy a környezetvédelemért tegyünk valamit néhanapján elég az is, ha egy-egy tárgy funkcióját továbbgondoljuk, mielőtt a kuka fedele felpattan és a feleslegesnek ítélt tárgy abban landol!

Ha ötleted sincs vagy nem akarod ezzel az agyad terhelni, akkor mi időről-időre néhány tippet adunk majd, hogy miből-mit varázsolhatsz könnyen, gyorsan, egyszerűen! Íme most egy telefontartó!

Jobbára csak dobom ide, dobom oda a mobilomat, arról nem is beszélve, ha tölteni kell! Szerintem az emberek 99 százaléka bedugja, majd otthagyja a zsinóron lógni, az asztalon hánykolódni, ami persze újabb karcos harci sérülések sorozatával jár. Az én mobilom egy őskövület, nem sajnálom, ha néhanapján egy újabb mélyedést helyez rá az idő vasfoga, viszont a sok drága ketyere nem mindig érdemli a mostoha sorsot!

Itt lép képbe az üres műanyag flakon és az újrahasznosítás apró tyúklépése a környezetvédelem útján! Ezzel a praktikával biztosíthatod, hogy töltés közben is kényelmes elhelyezkedése legyen a  kis drágának, ráadásul a szétnyúló töltőzsinór sem fog senkit szabad mozgásában akadályozni! Egyszerű, de nagyszerű!

Mi a recept? Végy egy kiürült flakont, egy alkoholos filctollat, rajzold meg az ábrán látható módon, majd óvatos nyiszáló mozdulatokkal vágd le a felesleges részt a vonal mentén egy éles késsel, vagy ollóval! A kezekre tessék azért vigyázni! A levágott ujjakhoz ugyanis nincs újrahasznosítási receptünk!

 

Nyomtass bátran!

Ki mondta, hogy a dokumentum nyomtatás elengedhetetlen tartozéka a papír? Aki ezt hiszi, azt most gyorsan kiábrándítom, ugyanis piacra dobták a PrePeat Printer (beletörik a nyelvem…) elnevezésű nyomtatót, ami speciális műanyag, PET palackok újrahasznosításából készült  lapokra képes csak nyomtatni.

Ugyan a kinyomtatott anyagok nem vízállóak és ha lányos zavarodban ráborítod a kávéd nem ússzák meg sértetlenül, viszont ennek ellenére igen csak strapabíróak, ráadásul egy lapot ezerszer újrahasznosíthatsz. Nem kell radír, nem kell nyálazás és lefestés, csak be kell ismét rakni a csodaketyerébe és rányomtatni az új cuccot. Nem említettem volna? Festék sem kell hozzá... Nézd csak:

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás