Szaúd-Arábia gyakorlatilag egy nagy sivatag, állandó folyók és természetes tavak nélkül, de egy Phil Pauley nevű designer projektje akár esőerdőt is varázsolhat a közel-keleti állam homokdűnéi közé.

A Saudi Biome névre hallgató koncepcióról rögtön a Bio-Dome című, itthon Kő Kövön címmel vetített komédia jutott eszembe, és bár itt szó sincs viccelődésről, a lényeg voltaképpen ugyanaz: egy hatalmas bioház létesítéséről van szó, amelyben mesterségesen létrehozhatók az esőerdők, sivatagok, más éghajlatoknak megfelelő növénytársulások.

Jelen esetben egy egész várost kell elképzelni, amit egy kupola véd, és ami alatt egy új világ hozható létre. A tervek szerint a Saudi Biome részeként épül majd hotel, házak az állandó lakóknak, hatalmas hőszabályzó rendszerek, szóval minden, amire egy ilyen óriási projekt működtetéséhez szükség van. Lesz egy hatalmas akvárium is, saját vízeséssel.

Ami a növényzetet illeti, több száz fajba tartozó fákat és egyéb növényeket telepítenek majd be. Ha a tervek megvalósulnak, ez lesz a világ legnagyobb bioszféra-rezervátuma. A projekt megálmodói bíznak benne, hogy a Saudi Biome kibővíti az oktatási lehetőségeket, lökést ad a fenntartható fejlődésnek a megújuló energiaforrások használatával és az ökoturizmust is fellendíti a térségben.

Via: Inhabitat