Martfű a napelemre voksol

Öt intézményében villamos energiát termelő napelemes rendszert alakított ki Martfű önkormányzata a fenntartási költségek és a környezet védelme érdekében; a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatott beruházás 69 millió forintból valósult meg - közölte Baloghné Juhász Erzsébet, a polgármesteri hivatal műszaki előadója az MTI-vel.


Napelemek - © pixor

Tájékoztatása szerint a nagyszabású projekt eredményeként napelemes rendszer működik a polgármesteri hivatalban, a városi művelődési központ és könyvtárban, két óvodában valamint a Damjanich János Általános Iskolában. Az öt épület együttesen a fejlesztés előtt egy év alatt kereken 250 ezer kWh energiát használt el, 2009-ben az energiaköltség 14 millió forint tett ki. A napelemes rendszer munkába állításával külső energia fogyasztás évi 58 ezer kilowattórával csökken, azaz ennyivel kevesebb áramért kell fizetni a szolgáltatónak.

A takarékosabb működtetés mellett a korábbinál évente 55 ezer tonnával kevesebb, az üvegházhatást rontó szén-dioxid kerül a levegőbe. A fővárosi székhelyű Mészáros Udvar-Ház Kft. kivitelezésében elkészült napelemes rendszer élettartamát 30 évre tervezték.

A fejlesztést a szakma is elismerte, miután Kiss Edit polgármester a közelmúltban vette át Budapesten az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2011 évi különdíját, az egyik „legnaposabb” önkormányzatnak ítélt „Napkorona-bajnok” díjat, valamint a MANAP Iparági Egyesület „Napelem városa” díját.

A Napkorona-bajnokság egy tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés hazai változata: Magyarország legnagyobb, napenergiát népszerűsítő programja, amely segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergiai fejlesztésekbe foghassanak.

A győztes települések azok, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a napenergia-felhasználás. A díjhoz „Napkorona-bajnok Település” tábla jár, amit a város bevezető útjai mellett helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is részt vesznek.

(MTI)

LED "homokóra" ami spórol helyettünk

Újabb remek koncepciót mutathatunk be, ami az intelligens konnektorhoz hasonlóan segít spórolni azoknak, akiknek csak egy kis lökés kell, hogy végre elinduljanak az energiatakarékosság ösvényén.

A Flat Light lényegében egy egyszerű és dizájnos időzítő. Az előlapján egy csomó LED található, amelyek homokórát formáznak. Este a LED-ek automatikusan kigyulladnak, hogy a sötétben is jól lássuk, merre is van a kapcsoló.

Ha a tárcsát 180 fokkal elfordítjuk, a készülék automatikusan felkapcsolja a villanyt és beindul a számláló. A kis zöld fények a homokóra mintájára 30 másodperc alatt a tárcsa aljára "vándorolnak". Ekkor a Flat Light automatikusan leoltja a villanyt.

A díjnyertes innováció hasznos lehet például reggelente, míg az ember félálomban, félhomályban botorkál a fürdőszobába vagy a konyhába, és egyébként valószínűleg égve felejtené az előszoba világítását.

Via: Yanko Design

Intelligens konnektor

Muhyeon Kim dizájner INSIC névre hallgató dugalj koncepciója egyszerű és nagyszerű. A legtöbben még ma sem törődnek azzal, hogy a lakásukban egyre szaporodó kütyük mennyit fogyasztanak. Nagyobb vásárlásoknál, például hűtő vagy mosógép esetében még csak-csak utánanéz az ember, de egy mikró vagy egy vasaló fogyasztásával már csak elvétve van tisztában a felhasználó.

Az INSIC úgy próbál nekünk segíteni a spórolásban, hogy kijelzi, mennyit is fogyaszt épp az adott eszköz működése közben. Kim úgy véli, az emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak majd az energiatakarékosságra, ha látják, mennyi áramot zabál a hajsütővas, a konyhai elektromos grill, vagy az új kávéfőző. Az INSIC még csak koncepció, de szívből reméljük, hogy hamar elterjed majd. Hasznos, és még jól is néz ki.

Via: Tuvie

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás