Erdővédő tüntetés, előállításokkal

Munkagép az erdő mellett - © Daniel Beilinson

A himki erdő kivágása ellen tiltakozó mozgalom mintegy 200 tagja gyűlt össze vasárnap a Moszkvával összenőtt városka vasútállomásánál, s a rendőrség szétzavarta a csoportosulást, mintegy 20 embert, köztük számos ismert ellenzéki aktivistát előállítottak. Szergej Udalcov, a Baloldali Front koordinátora újságíróknak azt mondta, a gyülekezés nem volt tömeges jellegű, és nem vittek magukkal semmiféle transzparenst, sem hangosbeszélőt, de a megmozdulás befejezését követően az Omon kommandósai előállítottak mintegy húsz embert.

Szergej Mitrohin, a Jabloko parlamenten kívüli, liberális párt vezetője elmondta: az összegyűltek a fákat vágók iratait szándékoztak ellenőrizni. Mitrohin azt mondta, az Omon és a rendőrök indokolatlanul durván léptek fel a tüntetés résztvevői ellen, és úgy vélte, a rendőrség a hétfői Győzelem Napja kapcsán provokálta a tüntetőket.

A rendőrség szerint a jelenlévők ellenállást tanúsítottak a hatósággal szemben, és a velük szembeni fellépés jogos volt. Az előállítottak legfeljebb 15 napi elzárással büntethetők.

Ljudmilla Alekszejeva, a legrégibb orosz jogvédő szervezet, a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője az emberi jogi ombudsman és az ügyészség állásfoglalását követelte az előállítások ügyében. Az egyébként mindig igen visszafogott, 82 éves Alekszejeva kijelentette: "Világra szóló, hatalmas botrányt csinálunk, ha nem engedik őket haladéktalanul szabadon. Ha nem volt elég a botrány (Borisz) Nyemcov és Ilja Jasin (egy ellenzéki megmozduláson előállított liberális politikusok) szilveszteri elzárása miatt, most megkapják ugyanazt a Győzelem Napjára" - mondta.

A himki erdő jelentős részét a Moszkva-Szentpétervár autópálya építése miatt vágják ki. A környezetvédők mozgalma lényegesen nagyobb érdeklődést kelt, és sokkal több embert vonz, mint a politikai ellenzék megmozdulásai. Ezért Dmitrij Medvegyev elnök egyéb alternatívák vizsgálata céljából egy időre le is állította az építkezést.

(MTI)

Na végre!

Végre pozitív dolgokról is beszámolhatunk! Az illegális fakitermelés egy új kutatás szerint  2002 óta átlagosan csaknem 22 százalékkal csökkent! Nagyobb eredmény viszont, hogy ez a mutató Kamerunban 50, Brazíliában (Amazonas) 50-75 százalék! Mindent összevetve 17 milllió hektár esőerdő menekült meg a haláltól és a Föld tüdeje tovább lélegezhet! Az esőerdők kötik meg az üvegházhatású szénmonoxidot, így nem kérdéses, hogy mi is több levegőhöz jutunk ezáltal!

Azért még ne lélegezzünk fel teljesen! A helyzet javul ugyan, de a probléma nem oldódott meg! 2008-ban még mindig 17 millió köbméter fa nyakára csaptak baltával, melyet aztán amerikai, japán, brit, francia és holland vállalatok vásároltak fel, sokszor kínai gyártmányú bútorok formájában!

És hogy mi lesz a vége? A kivágott esőerdők helyén az említett cégvezetők, kínai széken ülve bámulják majd a körülöttük lévő pusztulást... Remélem előbb szembesülnek a bajjal és nem jutunk el idáig!

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás