Édenkert a sivatagban

Szaúd-Arábia gyakorlatilag egy nagy sivatag, állandó folyók és természetes tavak nélkül, de egy Phil Pauley nevű designer projektje akár esőerdőt is varázsolhat a közel-keleti állam homokdűnéi közé.

A Saudi Biome névre hallgató koncepcióról rögtön a Bio-Dome című, itthon Kő Kövön címmel vetített komédia jutott eszembe, és bár itt szó sincs viccelődésről, a lényeg voltaképpen ugyanaz: egy hatalmas bioház létesítéséről van szó, amelyben mesterségesen létrehozhatók az esőerdők, sivatagok, más éghajlatoknak megfelelő növénytársulások.

Jelen esetben egy egész várost kell elképzelni, amit egy kupola véd, és ami alatt egy új világ hozható létre. A tervek szerint a Saudi Biome részeként épül majd hotel, házak az állandó lakóknak, hatalmas hőszabályzó rendszerek, szóval minden, amire egy ilyen óriási projekt működtetéséhez szükség van. Lesz egy hatalmas akvárium is, saját vízeséssel.

Ami a növényzetet illeti, több száz fajba tartozó fákat és egyéb növényeket telepítenek majd be. Ha a tervek megvalósulnak, ez lesz a világ legnagyobb bioszféra-rezervátuma. A projekt megálmodói bíznak benne, hogy a Saudi Biome kibővíti az oktatási lehetőségeket, lökést ad a fenntartható fejlődésnek a megújuló energiaforrások használatával és az ökoturizmust is fellendíti a térségben.

Via: Inhabitat

Na végre!

Végre pozitív dolgokról is beszámolhatunk! Az illegális fakitermelés egy új kutatás szerint  2002 óta átlagosan csaknem 22 százalékkal csökkent! Nagyobb eredmény viszont, hogy ez a mutató Kamerunban 50, Brazíliában (Amazonas) 50-75 százalék! Mindent összevetve 17 milllió hektár esőerdő menekült meg a haláltól és a Föld tüdeje tovább lélegezhet! Az esőerdők kötik meg az üvegházhatású szénmonoxidot, így nem kérdéses, hogy mi is több levegőhöz jutunk ezáltal!

Azért még ne lélegezzünk fel teljesen! A helyzet javul ugyan, de a probléma nem oldódott meg! 2008-ban még mindig 17 millió köbméter fa nyakára csaptak baltával, melyet aztán amerikai, japán, brit, francia és holland vállalatok vásároltak fel, sokszor kínai gyártmányú bútorok formájában!

És hogy mi lesz a vége? A kivágott esőerdők helyén az említett cégvezetők, kínai széken ülve bámulják majd a körülöttük lévő pusztulást... Remélem előbb szembesülnek a bajjal és nem jutunk el idáig!

WC papírt az esőerdőkért!

Brazíliában poénosra vették a figurát és a nyilvános budikban elhelyezett wc papír tartóval hívják fel az esőerdők pusztítására a figyelmet! Vajon sikerül nekik? Kíváncsi lennék rá... Amíg kisebb-nagyobb teendőidet végzed, ráérsz gondolkodni rajta, hogy mit is művelünk a Földdel!

Természetesen a tartók csak is kizárólag újrahasznosított és zöldre színezett papírt tartalmaznak! Még szerencse!

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás