Az Év Fája 2011

Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája vetélkedőt. A kezdeményezés célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. Ennek keretében bármilyen magánszemély vagy szervezet jelölheti kedvenc fáját.

Az Év fája vetélkedőben nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. Az Év  Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. 

A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-13 döntőst választ (a beérkező jelölések számának függvényében). Ezek közül az ősz folyamán a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

Bővebb információ és tudnivalók a részvételről a játék weboldalán találhatók.

Az Év Fája hivatalos honlap »

Új faültetési világrekord

Mivel a Föld erdői ijesztő tempóban fogyatkoznak, annak is nagyon gyorsnak kell lennie, aki segíteni akar.  Ennek jegyében a Fülöp-szigeteken megpróbálták megdönteni a negyedóra alatt elültetett fák számának eddigi rekordját, ami sikerült is.

A Fülöp-szigetek területének még ma is jelentős részét teszik ki az erdők, amik ráadásul sok olyan állatfajnak adnak otthont, amelyek az egész világon csak itt élnek meg. Sajnos ezek az erdőségek mégis a leginkább veszélyeztetett területek között találhatók az ipari, vagy mezőgazdasági okokból végzett erdőirtások miatt.

Mivel a helyzet egyre csak romlik és 2011-et az ENSZ egyébként is az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, a kormány igyekszik gátat szabni az eddigi  tendenciáknak. Új programot indítottak, melynek keretében 12 millió fát szeretnének elültetni a régióban, követve ezzel Kína, Vietnam és India példáját. Kína például évi hárommillió hektárral tervezi növelni a fával borított területek mennyiségét.

A Fülöp-szigeteki faültetési program része volt egy rekordkísérlet is, amit Camrines Sur tartományban szerveztek. Összesen mintegy 7000 ember gyűlt itt össze, hogy megpróbáljanak egységnyi idő alatt minden eddiginél több fát elültetni. Végül 64.096 facsemete került a földbe 15 perc alatt, ami új világcsúcs. A Guinness emberei hitelesítették az eredményt, ami bekerül a Rekordok Könyvébe is. A korábbi rekord 50.033 volt, azt Indiában állította fel egy csapat lelkes önkéntes. Az egy nap alatt, egy ember által elültetett csemeték számában egy pakisztáni katona teljesítménye az etalon, ő 20 101 fát ültetett el egyedül, valamivel több mint 18 óra alatt.

Faültetési világrekord!

Ez teljesítmény: Indiában egy csapat lelkes önkéntes 50 ezer fát ültetett el bő félóra alatt. Ez alighanem Guinness rekord. A megsüvegelendő teljesítményhez 9 ezer önkéntes megfeszített munkájára volt szükség, akik 33 perc alatt ültették el a facsemetéket.

Egyes források 50 300, mások 50 033 darab fát említenek, de ennek igazából csak a Guinness rekord szempontjából van jelentősége, az összefogás erejét mindkét szám tökéletesen türközi. Az eseményére a Hemis Nemzeti Parkban került sor, Ladakh tartományban.

Illusztráció

 

A Live to Love nevű alapítvány által szervezett tömeges faültetés pontosan 33 percet és 25 másodpercet vett igénybe. Ezzel a Peruban felállított rekordot adták át a múltnak, ott 8000 ember 27,166 facsemetét ültetett el egy óra alatt. Hasonló rekordot állítottak fel nemrég Pakisztánban is, ahol az egy nap alatt, egy ember által elültetett csemeték számában ugrottak az élre: egy pakisztáni katona 20 101 fát ültetett el egyedül.

Via: TreeHugger

Na végre!

Végre pozitív dolgokról is beszámolhatunk! Az illegális fakitermelés egy új kutatás szerint  2002 óta átlagosan csaknem 22 százalékkal csökkent! Nagyobb eredmény viszont, hogy ez a mutató Kamerunban 50, Brazíliában (Amazonas) 50-75 százalék! Mindent összevetve 17 milllió hektár esőerdő menekült meg a haláltól és a Föld tüdeje tovább lélegezhet! Az esőerdők kötik meg az üvegházhatású szénmonoxidot, így nem kérdéses, hogy mi is több levegőhöz jutunk ezáltal!

Azért még ne lélegezzünk fel teljesen! A helyzet javul ugyan, de a probléma nem oldódott meg! 2008-ban még mindig 17 millió köbméter fa nyakára csaptak baltával, melyet aztán amerikai, japán, brit, francia és holland vállalatok vásároltak fel, sokszor kínai gyártmányú bútorok formájában!

És hogy mi lesz a vége? A kivágott esőerdők helyén az említett cégvezetők, kínai széken ülve bámulják majd a körülöttük lévő pusztulást... Remélem előbb szembesülnek a bajjal és nem jutunk el idáig!

A felhőkig fel!

Mi sem jellemezheti jobban a természetközeli életmódot, mint mikor reggel  egy fa lombjai között a felhőket bámulva ébredsz és a kismadár közvetlenül az arcodba dalolja az énekét. Az orrodon át friss, tiszta levegőt szippantasz be és az idilli életmódot csak az teszi még varázslatosabbá, hogy nem kell a szomszéd fűnyíróját hallgatnod, nem kell az autók bűzét beszívnod, hiszen nemhogy szomszéd, de ember sincs a közeledben. A kicsit remete életmódot azonban kárpótolja a természet, az állatok közelsége, akikkel a lakóhelyből adódóan együtt kell élni.

Álom? Nekünk igen. Valakinek meg a valóság. Világszerte több ilyen lakóhely is van, hiszen sokakban felmerült már az az igény, hogy maga mögött hagyva a városok zaját és fullasztó légkörét továbbálljon és kiköltözzön a világ végére, egy fa lombjai közé.

Irigylésre méltó? Nekem igen. Ugyen most  sem a város szívében lakom, de több évig én is rendesen szívtam a kipufogófüstöt, nyeltem a szmogot és néztem a zsúfolt utakat és azokat az anyákat akiknek kimerült a családi séta fogalma a betonon való gyaloglással. Van összehasonltási alapom és bár a lakóövezettől több mint két kilóméter választ el, nincs közvilágítás és nincs csatornahálózat semmi pénzért nem cserélném vissza "civilizáltabb" körülményekre! Abba meg belegondolni, hogy ezt még fokozhatom egy falomb közötti élettel... Csábító...

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás