Letartóztattak egy magyar aktivistát

A Greenpeace egyik magyar aktivistája is börtönbe került, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a Cairn Energy olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken.

Akcióban az aktivisták - © Greenpeace.hu

A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfin-félékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói- öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig - a brit kormány szerint is - lehetetlen.

A Greenpeace hétfőn hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a skóciai edinburghi székhelyű Cairn hogyan kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből ugyanis egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfúrás az Északi-sarkon - mutatnak rá.

A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy azokat független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot és nyolc órára megint leállt a munka.
Major Dávid, aki egy daruhoz láncolva töltötte el ezt a nyolc órát, letartóztatása előtt kijelentette: Az, hogy a Cairn ügyvédeinek több millió eurós büntetésekkel fenyegetődznek, jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet.

"A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után" - olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

(MTI)

Greenpeace kontra Facebook

Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője és Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója között komoly levelezés alakult ki a környezetvédelmet illetően. A világ egyik legnagyobb szervezete ugyanis felszólította a közösségi portált, hogy a tervezett új adatközpontjuk megvalósulása esetén mondjanak nemet a szén alapú üzemeltetésre.

Az Oregon állambeli Prinwille-ben létesülő Facebook központ áramellátása javarészt szén alapú lenne, ami az aktivisták szerint nagymértékben ellent mond azzal a környezettudatos szemléletmóddal, melyeket egyébként a vállalatok hirdetnek.

Természetesen a Facebook felvette a kesztyűt és nem hagyta annyiban a kéretlen levelet. Válaszában kifejtette, hogy pontosan energiatakarékossági okokból szeretnének új üzemet létesíteni, ugyanis így az erős sivatagi környezet miatt legalább éjjelente nem lesz szükségük hűtők üzemeltetésére.

Azt hogy kinek van igaza, nem tudjuk eldönteni. Az igazság valószínűleg a kettő között van. Ahogy mi sem, úgy mások sem foglaltak élesen állást egyik vagy másik nézet ellen, valószínűleg azért mert senki sem szeretné a Greenpeace kontra Facebook harcban a boxzsák szerepét betölteni.

Zöld a zölddel egy pár!

Társkeresés a Zöldövezeten? Nem, nem! Ne ijedjetek meg! Csupán egy érdekességre lettünk figyelmesek, amit egy ilyen közösséggel kötelességünk megosztani!

Megtalálni a tökélestes párt akkor is nehéz, ha különösebben nagy elvárásaink nincsennek. Ha minden alapfeltételhez még hozzátartozik a környezettudatos gondolkodás is, akkor valljuk be nehezített terepen indulunk. A pasik/csajok között pedig az ilyen szempontok szerinti lavírozás kiaknázott övezetnek minősül. Szóba hozod és már robbannak is! Egy magadfajta greenpeace aktivistának csak hasonszőrű társ való, hiszen ennek hiányában akár egy műanyagpohár is vitaforrás lesz a közös életben, hogy a nagyobb dolgokat már ne is említsük.

Miért írunk erről? Mert már speciális "zöld társkeresők" is alakultak a neten, hogy a hasonló gondolkodású emberek egymásra találhassanak és ezzel együtt terjesszék a "zöld igét"!

Earth Wise Singles http://www.ewsingles.com/
Green-Passions http://www.green-passions.com/
Green Singles http://www.greensingles.com/

Elítélték a Greenpeace aktivistákat

Véget ért a Greenpeace aktivisták ügye, akiket lopással vádoltak meg a hatóságok. Az eset két éve történt, Junichi Sato és Toru Suzuki azóta Tokyo Two (Tokiói Páros) néven komoly hírnévre tett szert az állatvédők körében.

Szimpatizánsok - Fotó: Greenpeace

Ami magát az ügyet illeti, a két aktivista a japán bálnavadászati program korrupt mivoltát igyekezett bebizonyítani. A program keretében kizárólag tudományos célokból vadásznak cetekre, és szigorúan korlátozott számban ejtenek el állatokat. A mintegy "melléktermékként" keletkező húst pedig értékesítik - sokak szerint lényegében erről szól az egész program, az állítólagos kutatási cél csak mellébeszélés.

A TreeHugger.com szerint a Sato és társa be akarta bizonyítani, hogy a hús nagy része kézen-közön eltűnik, és személyes profit reményében kerül értékesítésre. Nem kellett nagy erőfeszítéseket tenniük, és sikerült is szerezniük egy dobozzal a bálnahúsból.

Bal szélen Sato, jobboldalt Suzuki, középen az ügyvédjük
Fotó: Greenpeace

A dobozt Suzuki egy részletes jelentés kíséretében elvitte a rendőrségre, akik egyrészt azonnal letartóztatták, másrészt majd' egy hónapig őrizetben tartották a Greenpeace aktivistáját, majd vádat emeltek ellene és társa ellen.

A bíróság a közel két éves huzavona után végül bűnösnek találta a Tokiói Párost lopás és birtokháborítás bűntettében. Egy éves felfüggesztett börtönbüntetéssel "megúszták" a kalamajkát, bár az ügyészek másfél év letöltendőt akartak a nyakukba sózni.

Via: TreeHugger

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás