Kiteregetjük a szennyest…

Amikor egy családba kisbaba születik a szülők minden széppel és jóval szeretnék ellátni, mindenből a legjobbat akarják neki megadni. Nincs ez másként a pelenkaválasztással sem. Komoly üzletág épül rá, az anyukák, apukák pedig tanácstalanul szemlélik, vajon mi lenne a legjobb csemetéjüknek. Bár csak feltételezéseink vannak róla, de úgy gondoljuk az olvasótáborunk nagy része nem a szülők népes táborából kerül ki, viszont aki még családalapítás előtt áll annak is érdemes rákukkantani arra a bizonyos szennyesre!

Tovább»

Szemetek!

Szemetek! Hova mentek? Egy részük például Londonba! Ezzel cáfolja meg azt a szárnyra kapott és még máig is élő hiedelmet, miszerint a szelektív hulladékgyűjtésnek az égegyadta világon semmi értelmes sincs, ugyanis a gondosan és figyelmesen szétválogatott hulladékokat összeöntik! Egyrészről ez annak a tájékozatlanságnak is köszönhető, amit megspórolnak rajtunk az illetékesek (idő, pénz, fáradozás, miegymás ürügyén), másrészről meg a környezetvédelemre fittyet hányó emberkék saját meggyőző érve, ami mentesíti őket a felelősség és az odafigyelés alól. A londoni példa megcáfolja ezeket és bizonyítékként szolgál arra, hogy igen is van értelme!

A londoni metró utasai ugyanis a mi szemetünknek köszönhetik a föld alá áramló friss levegőt! Hogyan? A szellőzőrendszer ventilátorai Magyarországon összegyűjtött sörösdobozokból készültek, illetve ezek szolgálták hozzá az alapanyagot! A kiutazás körülményeit pontosan nem sikerült felfedni, de a tény az tény! Magyar szemét csapatja a londoni metróba a szelet!

Miből mi lesz?

PET palackból pulcsi, ruhafogas, dvd tok, műanyag hulladékból rendszámtáblák, darált gumiabroncsból sportpályák esésvédő lapjai és még sorolhatnám… Elutasító, szűklátókörű és érdektelen emberből pedig lelkes környezetvédő… Vagy legalább is mi ezt szeretnénk! A hazai helyzet azonban elég kiábrándító. Míg egyes nyugati országok évente 50-60 kg szemetet is szelektálnak per kopp, addig mi átlagosan csupán 10 kg/fő/évre vagyunk képesek. Fog ez változni? Valószínűleg igen, ha időben elkezdjük és példát mutatunk a felnövekvő generációnak. Ha a gyermekeinknek már az lesz a természetes, ha elkülönítjük a háztartási szeméttől a műanyag palackokat, ha a zöldséghéjat komposztálóba tesszük és még sorolhatnám a példákat…

Nem beszélek mellé…

Bár még nekem is van mit tanulnom bőven e téren, igyekszem tenni és nem csak a számat jártatni! Álszent lennék, ha azt állítanám, hogy nótórikusan és megszállottan mindent szétválogatok, mert ez nem így van, viszont újságot és PET palackot nem dobunk itthon a szemétbe, visszük a szelektívbe! Mint már említettem az egyik korábbi posztban nem a városi dzsungel közepén lakom, így nálunk ilyen nem terem minden sarkon. Külön szervezést és tervezést igényel az autóval való szállítás, de megtesszük azzal a gondolattal, hogy megint tettünk egy ”apró” gesztust a Földért…

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás