Újrahasznosít az Electrolux

“Porszívó a tengerből” a neve annak a roppant szimpatikus programnak, amit június végén indított útjára az Electrolux. A gyártó a honlapján hívja fel a figyelmet a tengereken, óceánokon lebegő nagy, főleg műanyag hulladékból álló szemétszigetekre. Ezek közül néhány nagyobb kiterjedésű, mint Texas állam. Mindeközben folyamatosan hiány van újrafeldolgozható műanyagból.

Az Electrolux, amely már eddig is gyártott részben újrahasznosított műanyagból készült termékeket, most hatalmas fába vágta fejszéjét, és úgy döntött, ideje tenni valamit ezügyben. A “Porszívó a tengerből” program keretében összegyűjtenek annyi műanyagot az óceánokból, amennyit csak tudnak. A hulladékot aztán megtisztítják, feldolgozzák, és limitált szériás termékeket készítenek belőle.

A hat helyszín, ahol a vállalat a műanyag hulladék begyűjtését végzi: az Atlanti-óceán (Franciaország), a Csendes-óceán (Long Beach, Kalifornia, USA), az Indiai-óceán (Paradicsom-partok, Thaiföld), a Földközi-tenger (Cote d’Azur, Monaco), a Balti-tenger (Németország), és az Északi-tenger (Svédország). A begyűjtött, majd újrahasznosított anyagból készült porszívók a tervek szerint külső megjelenésükkel utalnak majd arra a területre, ahonnan összegyűjtötték az alapanyagjukként szolgáló szemetet.

A gyűjtésről képeket és bővebb információt találhattok az akció hivatalos blogján.

Vac From the Sea hivatalos blog
Vac From the Sea a twitteren
Vac From the Sea a Facebookon

Légy kreatív! Haszonsítsd újra!

Számtalan olyan dolgot dobunk ki a szemétbe, amit egyébként újra lehetne hasznosítani. Az egy dolog, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nálunk gyerekcipőben jár,  de sajnos még pozitív tendencia is igen kevés akad, ami irányt mutatna, vagy felhívná a figyelmet arra, hogy "helló, máshogy kellene". Még mindig nem jutottak el oda az emberek, hogy ne dobálják ki zsákban az ilyen-olyan cuccukat az út szélére, hogy ne öt forintot áldozanak a műanyag szatyorért, hanem 10-et adjanak papírtasakért, vagy textiltatyót rejtsenek a táskába ha vásárolni indulnak.

Persze vannak figyelemfelkeltő akciók, szervezetek, programok, de valamit csak máshogy kellene csinálni, mert úgy néz ki nem célravezető a dolog! Persze én most itt okoskodhatok, de a megoldást nem tudom... Majd gondolkodom rajta és megosztom veletek ha kipattant az isteni szikra a fejemből! Addig meg íme egy VHS ruha, ami a hangkazetták, videókazetták szalagjait újrahasznosítva készült. Nem utcai viseletre szánták, de mondjuk azt el tudom képzelni, hogy egy "népszerű", ismert hölgyemény ilyenben jelenik meg egy rangos díjkiosztón felhívva a figyelmet a környezetvédelemre! Mi a véleményetek?

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás