Az eső a legtökéletesebb víz...

Ugyan jelenleg tombol a vénasszonyok nyara, de a csípős reggelek már jelzik az újabb évszak kezdetét. Az ősz az ajtónkban toporog és hamarosan esővel, köddel, hideggel kiűzhetetlenül átveszi az uralmat a nyár felett. A természet csodálatos mindig, mindenkor és ajándékait érdemes kihasználni: az egyik ilyen az esővíz.

Tovább»

Bebetonozva!

A mediterrán nyár és a spanyol tengerpart mindig is csábította a turistákat. Van aki a forró napsütés, van aki a selymes homok, van aki a gyönyörű víz vagy csodaszép táj miatt szeretett bele  és van aki mindezek dacára betondzsungellé változtatja!  Bizony! Naponta nyolc labdarúgó pálya nagyságnyi területet betonoznak le a tengerparton, ugyanis Spanyolország lakossága egyre nő! Az utóbbi két évtizedben a lakosság átlagosan öt százalékkal növekedett, ami még nem is lenne olyan sok, viszont a tengerparton élő népesség nagysága már több mint 25 százalékkal nőtt 20 év alatt! A szárazföld belsejéből egyre többen költöznek a spanyol partokra, így itt lakások millióit építették az elmúlt évek alatt.

A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton és ez az egész ország mindössze 7 százaléknyi területén zsúfolódik össze.  A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint 1987 és 2005 között több mint 50.000 hektárnyi természetes növényzettel borított spanyol tengerpart került beton alá.

"A természetes környezet elleni agresszió feltartóztathatatlan volt az utóbbi években, a legrosszabb pedig az, hogy továbbra is ez a tendencia a meghatározó" - mondta Juan Lopez Uralde Greenpeace kutatásvezető a tanulmány madridi bemutatóján. Szomorú, de teljesen igaza van…

A felhőkig fel!

Mi sem jellemezheti jobban a természetközeli életmódot, mint mikor reggel  egy fa lombjai között a felhőket bámulva ébredsz és a kismadár közvetlenül az arcodba dalolja az énekét. Az orrodon át friss, tiszta levegőt szippantasz be és az idilli életmódot csak az teszi még varázslatosabbá, hogy nem kell a szomszéd fűnyíróját hallgatnod, nem kell az autók bűzét beszívnod, hiszen nemhogy szomszéd, de ember sincs a közeledben. A kicsit remete életmódot azonban kárpótolja a természet, az állatok közelsége, akikkel a lakóhelyből adódóan együtt kell élni.

Álom? Nekünk igen. Valakinek meg a valóság. Világszerte több ilyen lakóhely is van, hiszen sokakban felmerült már az az igény, hogy maga mögött hagyva a városok zaját és fullasztó légkörét továbbálljon és kiköltözzön a világ végére, egy fa lombjai közé.

Irigylésre méltó? Nekem igen. Ugyen most  sem a város szívében lakom, de több évig én is rendesen szívtam a kipufogófüstöt, nyeltem a szmogot és néztem a zsúfolt utakat és azokat az anyákat akiknek kimerült a családi séta fogalma a betonon való gyaloglással. Van összehasonltási alapom és bár a lakóövezettől több mint két kilóméter választ el, nincs közvilágítás és nincs csatornahálózat semmi pénzért nem cserélném vissza "civilizáltabb" körülményekre! Abba meg belegondolni, hogy ezt még fokozhatom egy falomb közötti élettel... Csábító...

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás