A Csendes-óceán déli részén található Amerikai Samoa vezetése úgy döntött, megtiltja a szigeteken működő üzleteknek, hogy nylonszatyrot adjanak az eladott termékek mellé. Az erről szóló jogszabály jövőre lép érvénybe. Togiola Tulafono kormányzó reméli, hogy az intézkedés segít majd épségben megőrizni a környezetet a jövő generációinak.

A Huffington Post szerint a rendelet bevezetésének szükségességét azzal indokolják, hogy az utcán eldobált zacskók rontják a táj képét, emellett szennyezik az óceánt és súlyosan veszélyeztetik a tengeri élőlényeket. Ráadásul kb 500-1000 évre van szükségük a lebomláshoz.


A jogszabály jövőre, február 23-án lép majd életbe, ettől a naptól kezdve a hagyományos műanyag szatyrok helyett kizárólag nem petróleum alapú, biológiailag lebomló anyagból készült zacskók kerülhetnek forgalomba. A helyiek többsége a jó irányba tett első lépésként értékeli a rendelkezést. A tervezet egyik lelkes szószólója, David Robinson üzletember úgy véli, a boltok megnövekedett költsége igen csekély ár a tisztább környezetért.

Kapcsolódó hír, hogy Kalifornia jogalkotói épp a napokban vetették el a műanyag szatyrok kitiltását. A döntést heves vita előzte meg, mivel felmerült, hogy az állam túl messzire menne ezzel az intézkedéssel a személyes döntés szabadságának korlátozásában.Ugyanakkor több kaliforniai város kitiltotta már ezeket a termékeket, követve San Francisco példáját, melynek vezetése 2007-ben elsőként vezette be a korlátozást. Más településeken, például Washingtonban 5 centes különadóval terhelik az egyszer használatos, eldobható szatyrokat, így ösztönözve az embereket az átállásra.