Ki hinné, hogy a használtruhák vásárlásával több legyet is ütünk egy csapásra!? Egyrészről olcsón jutunk tuti darabokhoz, csökkentjük a környezetterhelést  és jótékonykodunk. Míg az elsőhöz nem kell magyarázat, az utóbbi kettőhöz talán igen.

Védelem?

Az elmúlt években egyre rosszabb helyzetbe kerül a textilipar, viszont a használtruhák kereskedelme fénykorát éli és gombamód nőnek ki a földből a különböző turkálók. Vannak akiknek ez kifejezetten bosszúságot okoz, viszont vannak, akik a tudatos vásárlás stratégiáját követve és környezettudatos életmódot élve direkt ezeket a helyeket keresik. Miért is? Mert minél több használt ruhát vásárolunk, annál kevesebb új kerül piacra (kereslet-kínálat elvét követve), így kisebb lesz a környezetterhelés és környezetszennyezés is (gyárak üzemeltetése, vízhasználat, textil festékek, energia felhasználás stb).

(Megjegyzés: az amerikai használt ruhák szálításával az ökológiai lábnyom sokkal nagyobb, így ha tehetjük akkor Európából származó ruhák turkálóját részesítsük előnyben.)

Jótékonykodás?

Igen és nagy valószínűséggel nem is vagyunk vele tisztába.n A nyugati, fejletebb országokban ugyanis a karitatív szervezetek gyűjtőkonténereket állítanak fel, melyekbe a lakosság szabadon bedobhatja a használt, de még jó állapotban lévő megunt, kinőtt ruháit. A konténerek tartalmát különböző erre szakosodott cégek ürítik, majd továbbértékesítik (például a hazánkban üzemelő bolthálózatoknak), majd az ebből befolyó bevétel egy tetemes részét felajánlják azoknak az alapítványoknak és segélyszervezeteknek, akik a konténert kihelyezték. Így bár közvetnelül nem, de közvetve bizony jótékonykodunk a használt ruhák vásárlásával.

Természetesen mi is élhetünk a lehetőséggel és felajánlhatjuk megunt, hasznát darabjainkat például a Vöröskeresztenek, Máltai Szeretetszolgálatnak, Baptista Szeretetszolgálatnak, akik eljuttatják a rászorulókhoz. Valószínűleg jelenleg a legaktuálisabb az árvízkárosultak megsegítése, így aki teheti ajánlja fel jótékony célra ezeket a darabjait.