Az Év Fája 2011

Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája vetélkedőt. A kezdeményezés célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. Ennek keretében bármilyen magánszemély vagy szervezet jelölheti kedvenc fáját.

Az Év fája vetélkedőben nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. Az Év  Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. 

A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-13 döntőst választ (a beérkező jelölések számának függvényében). Ezek közül az ősz folyamán a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

Bővebb információ és tudnivalók a részvételről a játék weboldalán találhatók.

Az Év Fája hivatalos honlap »

Kapcsold le a villanyt!

Környezettudatos falmatrica, ami mindig emlékeztet rá, hogy miért gond, ha csak úgy feleslegesen ég magában a villany.

Nem a legolcsóbb egyébként, kb 4000 forintnak megfelelő összegért lehet megrendelni innen. Van még jópár, a többi inkább vicces.

Via: Good.is

Samoa nem kér a műanyag szatyrokból

A Csendes-óceán déli részén található Amerikai Samoa vezetése úgy döntött, megtiltja a szigeteken működő üzleteknek, hogy nylonszatyrot adjanak az eladott termékek mellé. Az erről szóló jogszabály jövőre lép érvénybe. Togiola Tulafono kormányzó reméli, hogy az intézkedés segít majd épségben megőrizni a környezetet a jövő generációinak.

A Huffington Post szerint a rendelet bevezetésének szükségességét azzal indokolják, hogy az utcán eldobált zacskók rontják a táj képét, emellett szennyezik az óceánt és súlyosan veszélyeztetik a tengeri élőlényeket. Ráadásul kb 500-1000 évre van szükségük a lebomláshoz.


A jogszabály jövőre, február 23-án lép majd életbe, ettől a naptól kezdve a hagyományos műanyag szatyrok helyett kizárólag nem petróleum alapú, biológiailag lebomló anyagból készült zacskók kerülhetnek forgalomba. A helyiek többsége a jó irányba tett első lépésként értékeli a rendelkezést. A tervezet egyik lelkes szószólója, David Robinson üzletember úgy véli, a boltok megnövekedett költsége igen csekély ár a tisztább környezetért.

Kapcsolódó hír, hogy Kalifornia jogalkotói épp a napokban vetették el a műanyag szatyrok kitiltását. A döntést heves vita előzte meg, mivel felmerült, hogy az állam túl messzire menne ezzel az intézkedéssel a személyes döntés szabadságának korlátozásában.Ugyanakkor több kaliforniai város kitiltotta már ezeket a termékeket, követve San Francisco példáját, melynek vezetése 2007-ben elsőként vezette be a korlátozást. Más településeken, például Washingtonban 5 centes különadóval terhelik az egyszer használatos, eldobható szatyrokat, így ösztönözve az embereket az átállásra.

Fenntarthatóság, T-Mobil módra

Az alábbi képet a Demotiválón találtam ma reggel. Egy egész A4-es oldalt használtak fel, hogy jelezzék, mennyit tesznek a fákért és a környezetért. Ahogy internetfalván mondani szokás, ez bizony fail a javából.

Via: Demotiváló.com

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás