Letartóztattak egy magyar aktivistát

A Greenpeace egyik magyar aktivistája is börtönbe került, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a Cairn Energy olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken.

Akcióban az aktivisták - © Greenpeace.hu

A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfin-félékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói- öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig - a brit kormány szerint is - lehetetlen.

A Greenpeace hétfőn hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a skóciai edinburghi székhelyű Cairn hogyan kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből ugyanis egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfúrás az Északi-sarkon - mutatnak rá.

A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy azokat független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot és nyolc órára megint leállt a munka.
Major Dávid, aki egy daruhoz láncolva töltötte el ezt a nyolc órát, letartóztatása előtt kijelentette: Az, hogy a Cairn ügyvédeinek több millió eurós büntetésekkel fenyegetődznek, jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet.

"A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után" - olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

(MTI)

30 ezres tüntetés egy vízi erőmű ellen

Harmincezres tömeg tiltakozott péntek este a chilei fővárosban a Patagóniába tervezett óriás vízerőműrendszer megépítése ellen; az elmúlt évek egyik legnagyobb chilei tüntetésének résztvevői a rendőrséggel is összecsaptak.

Vízerőmű a Paraná folyón, Paraguay és Brazília határán - © Infosurhoy.com

A környezetvédők felhívására létrejött megmozdulás résztvevői a francia hírügynökség jelentése szerint végigvonultak Santiago belvárosán az elnöki palotáig, ahol egyebek közt azt skandálták, Sebastian Pinera államfőnek címezve: "Pinera vedd tudomásul, hogy Patagónia nem eladó!".

Néhány napon belül ez volt a második tüntetés a kormány által hétfőn jóváhagyott, HidroAysen névre keresztelt beruházás ellen, amely öt gát építését irányozza elő az ország távoli, déli csücskében, a Pascua és Baker hegyi folyókon.

A felvonulás alapvetően békésen zajlott le, fiatalok egy csoportja azonban összecsapásokba bocsátkozott a rendőrökkel, akik a TVN közszolgálati televízió tudósítása szerint késő este könnygázt is bevetettek a zavargó fiatalok szétoszlatására. A chilei média beszámolt róla, hogy az ország néhány más városában, így Valparaisóban, Temucóban, a déli Concepciónban és az észak-chilei La Serenában is ezrek tiltakoztak az erőműépítési terv ellen.

Az Endesa-Colbun spanyol-chilei konzorcium beruházásában megépíteni tervezett patagóniai erőműrendszer az elképzelések szerint 2,75 gigawattnyi villamos energiával segítené csillapítani Chile növekvő energiaéhségét, amely az előrejelzések alapján 2025-ig további 80 százalékkal növekszik.

Ellenzői szerint a hatalmas építkezés elcsúfítaná a Föld utolsó, még érintetlen vidékei között számon tartott Patagóniát, amelynek erdői, gleccserei és tavai a világ minden részéből vonzzák a természet szerelmeseit.

Egy áprilisi népszavazás eredménye szerint a lakosság 61 százaléka ellenzi a hegyi folyókat megzabolázó erőműrendszer megépítését és az ezzel járó 5900 hektáros terület elárasztását. Az Endesa-Colbun konzorcium szerint viszont az erőművek tiszta és megújuló energiaforrást biztosítanak, és csak ezzel akadályozható meg, hogy még több széntüzelésű erőművet kelljen építeni. Az atomenergia hasznosítását pedig a legutóbbi japáni katasztrófa után a chilei kormány sem tartja a vízenergiánál jobb választásnak.

(MTI)

Erdővédő tüntetés, előállításokkal

Munkagép az erdő mellett - © Daniel Beilinson

A himki erdő kivágása ellen tiltakozó mozgalom mintegy 200 tagja gyűlt össze vasárnap a Moszkvával összenőtt városka vasútállomásánál, s a rendőrség szétzavarta a csoportosulást, mintegy 20 embert, köztük számos ismert ellenzéki aktivistát előállítottak. Szergej Udalcov, a Baloldali Front koordinátora újságíróknak azt mondta, a gyülekezés nem volt tömeges jellegű, és nem vittek magukkal semmiféle transzparenst, sem hangosbeszélőt, de a megmozdulás befejezését követően az Omon kommandósai előállítottak mintegy húsz embert.

Szergej Mitrohin, a Jabloko parlamenten kívüli, liberális párt vezetője elmondta: az összegyűltek a fákat vágók iratait szándékoztak ellenőrizni. Mitrohin azt mondta, az Omon és a rendőrök indokolatlanul durván léptek fel a tüntetés résztvevői ellen, és úgy vélte, a rendőrség a hétfői Győzelem Napja kapcsán provokálta a tüntetőket.

A rendőrség szerint a jelenlévők ellenállást tanúsítottak a hatósággal szemben, és a velük szembeni fellépés jogos volt. Az előállítottak legfeljebb 15 napi elzárással büntethetők.

Ljudmilla Alekszejeva, a legrégibb orosz jogvédő szervezet, a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője az emberi jogi ombudsman és az ügyészség állásfoglalását követelte az előállítások ügyében. Az egyébként mindig igen visszafogott, 82 éves Alekszejeva kijelentette: "Világra szóló, hatalmas botrányt csinálunk, ha nem engedik őket haladéktalanul szabadon. Ha nem volt elég a botrány (Borisz) Nyemcov és Ilja Jasin (egy ellenzéki megmozduláson előállított liberális politikusok) szilveszteri elzárása miatt, most megkapják ugyanazt a Győzelem Napjára" - mondta.

A himki erdő jelentős részét a Moszkva-Szentpétervár autópálya építése miatt vágják ki. A környezetvédők mozgalma lényegesen nagyobb érdeklődést kelt, és sokkal több embert vonz, mint a politikai ellenzék megmozdulásai. Ezért Dmitrij Medvegyev elnök egyéb alternatívák vizsgálata céljából egy időre le is állította az építkezést.

(MTI)

Az Év Fája 2011

Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája vetélkedőt. A kezdeményezés célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. Ennek keretében bármilyen magánszemély vagy szervezet jelölheti kedvenc fáját.

Az Év fája vetélkedőben nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. Az Év  Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. 

A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-13 döntőst választ (a beérkező jelölések számának függvényében). Ezek közül az ősz folyamán a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

Bővebb információ és tudnivalók a részvételről a játék weboldalán találhatók.

Az Év Fája hivatalos honlap »

Olvadó világ, olvadó állatok

A képeken látható installációkat Takeshi Kawano készítette, hogy segítségükkel felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára és a globális felmelegedés veszélyeire. Az olvadó-szétfolyó állatok azt jelképezik, hogy az emberi tevékenység következtében egyre fogyatkozó élettérrel egész fajok is kezdenek eltűnni.

Via: Fubiz

A világ egyetlen ökovárosa

Számos terv és elképzelés kapott már szárnyra egy olyan helyről, ahol valóban minden a környezetvédelem jegyében zajlik, viszont a gondolatokat tettek nem követték. Köszönhető ez részint az anyagi források hiányának, részint pedig annak, hogy az elképzelésekbe minduntalan valami hiba csúszott. Most azonban mindezek cáfolatára megalakult Masdar City, ami a világ első olyan városnegyede, ahol kizárólag megújuló forrásokból fedezik az energiaigényt. Na bumm! Íme itt az áttörés!

Az Abu-Dhabitól 12 km-re megálmodott városkába már be is költöztek az első lakók, így bizton állíthatjuk: ezek nem tréfálnak. A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai közül százan már az ökováros falai között tengethetik mindennapjaikat.

A kész város, melynek arabról lefordított neve „forrást” jelent mintegy 22 milliárd dollárból valósult meg. Ha teljes egészében elkészül, akkor összesen hat négyzetkilométeren terül majd el és a tervek szerint negyvenezer embernek teremt otthont. Bővítését a közeljövőben tervezik.

A jelenleg kialakított ökönegyed csodaszép építészeti eljárásokkal és technológiai különlegességekkel tarkított. A tetőket napelem mezők fedik, továbbá kialakításra került egy széltorony is, melynek belsejébe jól kidolgozott szellőzőcsőt építettek. Ez a magasabb fuvallatokat az utca szintjére szállítja, így biztosítva a járókelőknek kellemes, hűs hőmérsékletet. Az épületeknél is különleges eljárást alkalmaztak, hiszen „az összes ablak úgy lett kialakítva, hogy megakadályozza a napfény közvetlen beáramlását, ezáltal hűvösen tartsák a belső részeket, de ugyanakkor a természetes világításról is gondoskodjanak" - mondta Hamza Kazim, az intézet operációs és költségvetési ügyeivel foglalkozó részleg alelnöke.

Azon kívül, hogy a város létrejötte egy igen nagy előrelépésnek számít a környezetvédelem területén, az intézet további technológiai újításainak is kísérleti telepe lesz, melyek remélhetőleg szintén a Földünk javát szolgálják.

A különleges ökonegyedről ITT számos fotót találtok és ha kíváncsiságotokat még mindig nem elégítették ki, időről-időre térjetek vissza Masdar City oldalára, hiszen hamarosan webkamerán keresztül, élőben is betekintést nyerhettek a lakók hétköznapjaiba.

-via-

Sokknaptár…

Nálunk kevésbé ismert latin modellek, színészek és újságírók egy csoportja fogott össze és megalkotta azt a 2010-es naptárat, melynek célja főleg a figyelemfelkeltés és  az emberek környezettudatosságának felébresztése. Mindehhez természetsen a sokk eszközét sem restek alkalmazni!

A képeket Gaby Herbstein készítette, aki művészi pályafutása alatt több meghökkentő és különleges szemszögből készített képeket is alkotott. A jó ügy mellé állva jelenleg is kitett magáért…

A többi képet ITT megnézheted!

via: treehugger

Mekkora a lábnyomod?

Neked mekkora a lábnyomod? Gondolom sejted, hogy a kérdés  feltevése során elsősorban nem a tényleges, centikben mért valóságra, a cipőméretedre és az esetleges lúdtalpad nagyságára várunk választ. Konkrétan arra vagyunk kíváncsiak léteddel és életeddel mekkora teherként nehezedsz a Földre, mennyire élsz környezettudatosan.

Feltételezem sejtelmed sincs róla és bevallom nekem sem volt, így aztán jó próbának igérkezett ez a teszt, amivel tisztán és világosan, mindössze néhány perc alatt választ kaptam: jól csinálom, de lehetne jobban is... Elárulod nekünk, te hogy szerepeltél?

Ökológiai lábnyom

Hibernált virágok

Tulajdonképpen egy időzített bombán élünk, hiszen a Föld minden szempontból veszélyben van. Lassan, de biztosan szennyezzük a levegőt, a vizeket, írtjuk az erdőket, pusztítjuk az élővilágot és kihalásra ítélünk fajokat. Senki és semmi nincs biztonságban, még a világ egyik legnépszerűbb virágjának a túléléséért is küzdeni kell. Több orchidea faj a kihalás szélén áll, elsősorban a népszerű kereskedelmi forgalomnak és a klímaváltozásnak köszönhetően.

Hét lakat alatt őrzik azokat a hibernált orchideamagokat, melyek a jövőben a virág túlélését fogják biztosítani. Botanikusok népes serege és a talányos fedőnévvel rendelkező OSSSU (Orchideamag-raktárak a fenntartható hasznosításért) szervezet is vigyázza a jövő magjait, melyek mélyfagyasztásáról még 2000-ben döntöttek annak érdekében, hogy megelőzzék a teljes kihalást.

A szervezet célja egyébként a hálózat további kiterjesztése és egy olyan nemzetközi virágmag-bankhálózat életre hívása, amivel biztosítható lesz az orchideák utánpótlása.

Az OSSSU szervezet és a hozzá tartozó 23 ország szakemberei több napon keresztül próbálták kitalálni, hogy milyen módszerekkel tartható életben a virág, végül a fagyasztás mellett döntöttek. A megállapodás alapján minden ország lefagyaszt egy tetemesebb mennyiségű őshonos orchideamagot és azokat kb. -20 Celsius-fokon tartják. A kihalás szélén jelenleg nagyjából 35 ezer orchideafaj áll, melyből első körben 250 hibernálására kerül sor.

"Ezeket a magokat később a fajok újraültetéséhez, az élőhelyeik helyreállításához és egyéb használati célokhoz fogják majd használni. A világ különböző tájairól származó orchideamagok reprezentatív mintái elférnek egy akkora helyen, amekkorát néhány háztartási hűtőgép foglal el. A magtárak így hatalmas genetikai sokféleséget képesek megőrizni nagyon kicsi helyen, és viszonylag nagyon kicsi anyagi ráfordítással" – mondta el a projektről Hugh Pritchard, a Millenium Seed Bank Project egyik kutatója. A kihalás szélén jelenleg nagyjából 35 ezer orchideafaj áll, melyből első körben 250 hibernálására kerül sor.

Az ötlet egyébként nem egyedülálló, hiszen alapjául szolgálhatott például a haszonnövények számára régóta rendszeresített génbank-hálózat, ahol bevett szokás a búzafajok, kukoricafajok megőrzése az utókor számára.

via: osssu, physorg

Greenpeace kontra Facebook

Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője és Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója között komoly levelezés alakult ki a környezetvédelmet illetően. A világ egyik legnagyobb szervezete ugyanis felszólította a közösségi portált, hogy a tervezett új adatközpontjuk megvalósulása esetén mondjanak nemet a szén alapú üzemeltetésre.

Az Oregon állambeli Prinwille-ben létesülő Facebook központ áramellátása javarészt szén alapú lenne, ami az aktivisták szerint nagymértékben ellent mond azzal a környezettudatos szemléletmóddal, melyeket egyébként a vállalatok hirdetnek.

Természetesen a Facebook felvette a kesztyűt és nem hagyta annyiban a kéretlen levelet. Válaszában kifejtette, hogy pontosan energiatakarékossági okokból szeretnének új üzemet létesíteni, ugyanis így az erős sivatagi környezet miatt legalább éjjelente nem lesz szükségük hűtők üzemeltetésére.

Azt hogy kinek van igaza, nem tudjuk eldönteni. Az igazság valószínűleg a kettő között van. Ahogy mi sem, úgy mások sem foglaltak élesen állást egyik vagy másik nézet ellen, valószínűleg azért mert senki sem szeretné a Greenpeace kontra Facebook harcban a boxzsák szerepét betölteni.

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás