Környezetbarát zenehallgatás

Egy Zhong-Fa Lie nevű designer Hexound néven álmodott meg egy multifunkciós fülhallgatót, ami napelemmel van felturbózva. A készülék fejpántjának külső felülete napelemként funkcionál, a begyűjtött energiát a belső felületen lévő lítium ionos akkumulátor tárolja. A füllhallgató a lejátszókkal Bluetooth kapcsolaton keresztül működik együtt, és szükség esetén azért USBről is tölthető. Akár szét is szedhetjük, és sztereó hangfalszettként is tud üzemelni.

Via: The Design Blog

Telefontöltés testhővel

A Nokia igen ütős telefon-koncepcióval állt elő. A fotókon látható E-Cu modell speciális burkolattal van ellátva, amit egy termogenerátorral is megtoldottak - így képes a hőenergiát elektromos árammá alakítani.

Ezzel lényegében minden eddiginél egyszerűbb és persze környezetbarátabb lenne a telefon feltöltése, hiszen csak melegre van hozzá szükség. Csak rakjuk a fűtőtestre és a többit elintézi a speciális burkolat.

A tervezők ennél is tovább mentek, szerintük a testünk melege is megfelel a célra. Így akkor is töltődhet a készülék, ha csak a zsebünkben pihen.

Via: Dezen

Spórolj a tusoláson!

A víztakarékosságra számtalan módon próbálják felhívni a figyelmet, figyelmünket, de akadnak olyan találmányok, melyek inkább a tettek mezejére lépve akarnak a jó irányba terelni bennünket. Ilyen Toauh Shower is.

A rendszer lényegében egy kettős tartály, amit a legtöbb standard (amerikai) fürdőszobába be lehet állítani a zuhanyfülkébe. Az alján összegyűlő vizet a legfelül telálható kar lenyomásával a két függőleges tartályba juttathatjuk, amelyek 40 liter vizet képesek tárolni.

Az elraktározott víz a Toauh Shower nélkül a szennyvízvezetékben kötne ki, de így még fel lehet használni más célokra. A beépített oldalág révén például a WC öblítése is megoldható vele, de felmosásra, takarításra is használhatjuk az összegyűlt vizet.

Via: Behance

Napelemes lámpa kempingezéshez

A Soul Cell névre hallgató lámpa még csak koncepció, de egyszerűsége és praktikussága miatt lehet létjogosultsága.

Lényegében egy összecsukható lámpáról van szó, amire napelemet szereltek. Amíg túrázunk, csak felakasztjuk a hátizsákunkra és estére szépen fel is töltődik.

Nem fog olyan erős fényt kiadni, mint egy jó zseblámpa, viszont annyit biztosít, aminél fel lehet verni a sátrat, vagy ki lehet pakolni a táskából a hálózsákot. Piknikezéshez, esti grillpartikhoz is hasznos lehetm remélem tényleg piacra dobják valamikor.

Via: TreeHugger

Zöld energia a telefonodnak - ingyen!

Újabb ötletes környezetbarát kütyüt találtunk. A Cyclus egy Satoshi Yanagisawa nevű designer műve és kisebb eszközök, pl telefonok vagy mp3 lejátszók feltöltésére tervezték. A működési elve szokás szerint pofon egyszerű, a kinetikus energiát alakítja át elektromos árammá.

Ha lemerül a telefonod, csak rá kell dugni a Cyclusra és jöhet az energia: az alsó részét kell tekerned egy jó fél óráig, hogy a telód némi energiához jusson. Tehát egyúttal neked is el kell égetned néhány kalóriát, ha telefonálni szeretnél. Dupla haszon.

Via: DesignLaunches

LED "homokóra" ami spórol helyettünk

Újabb remek koncepciót mutathatunk be, ami az intelligens konnektorhoz hasonlóan segít spórolni azoknak, akiknek csak egy kis lökés kell, hogy végre elinduljanak az energiatakarékosság ösvényén.

A Flat Light lényegében egy egyszerű és dizájnos időzítő. Az előlapján egy csomó LED található, amelyek homokórát formáznak. Este a LED-ek automatikusan kigyulladnak, hogy a sötétben is jól lássuk, merre is van a kapcsoló.

Ha a tárcsát 180 fokkal elfordítjuk, a készülék automatikusan felkapcsolja a villanyt és beindul a számláló. A kis zöld fények a homokóra mintájára 30 másodperc alatt a tárcsa aljára "vándorolnak". Ekkor a Flat Light automatikusan leoltja a villanyt.

A díjnyertes innováció hasznos lehet például reggelente, míg az ember félálomban, félhomályban botorkál a fürdőszobába vagy a konyhába, és egyébként valószínűleg égve felejtené az előszoba világítását.

Via: Yanko Design

Intelligens konnektor

Muhyeon Kim dizájner INSIC névre hallgató dugalj koncepciója egyszerű és nagyszerű. A legtöbben még ma sem törődnek azzal, hogy a lakásukban egyre szaporodó kütyük mennyit fogyasztanak. Nagyobb vásárlásoknál, például hűtő vagy mosógép esetében még csak-csak utánanéz az ember, de egy mikró vagy egy vasaló fogyasztásával már csak elvétve van tisztában a felhasználó.

Az INSIC úgy próbál nekünk segíteni a spórolásban, hogy kijelzi, mennyit is fogyaszt épp az adott eszköz működése közben. Kim úgy véli, az emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak majd az energiatakarékosságra, ha látják, mennyi áramot zabál a hajsütővas, a konyhai elektromos grill, vagy az új kávéfőző. Az INSIC még csak koncepció, de szívből reméljük, hogy hamar elterjed majd. Hasznos, és még jól is néz ki.

Via: Tuvie

A macska is termelhet áramot

Vicces, energiatakarékos és ötletes, röviden így lehetne jellemezni ezt a párásítót, amit egy kínai designernek köszönhetünk. A készüléket rádughatjuk a hálózatra, és úgy funkcionál, mint egy hétköznapi párásító, de van egy enerfiatakarékosabb módja is a használatának.

A kütyü ugyanis nem véletlenül emlékeztet egy kék pamutgombolyagra. Ha hibrid módba állítjuk, és odaadjuk a cicánknak, hogy játsszon vele, a készülék újra feltölti a telepeit a gurulás energiájával. Tehát miközben kedvencünk levezeti fölös energiáit, a párásító éppen hogy feltöltődik.

Gurulás közben még hangot is ad ki, vagyis könnyebben magára vonja a macska figyelmét. Így a lakás levegője kellemes marad, miközben a kedvencünk is jól kiszórakozza magát. Remek munka!

Via: Tuvie

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás