Martfű a napelemre voksol

Öt intézményében villamos energiát termelő napelemes rendszert alakított ki Martfű önkormányzata a fenntartási költségek és a környezet védelme érdekében; a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatott beruházás 69 millió forintból valósult meg - közölte Baloghné Juhász Erzsébet, a polgármesteri hivatal műszaki előadója az MTI-vel.


Napelemek - © pixor

Tájékoztatása szerint a nagyszabású projekt eredményeként napelemes rendszer működik a polgármesteri hivatalban, a városi művelődési központ és könyvtárban, két óvodában valamint a Damjanich János Általános Iskolában. Az öt épület együttesen a fejlesztés előtt egy év alatt kereken 250 ezer kWh energiát használt el, 2009-ben az energiaköltség 14 millió forint tett ki. A napelemes rendszer munkába állításával külső energia fogyasztás évi 58 ezer kilowattórával csökken, azaz ennyivel kevesebb áramért kell fizetni a szolgáltatónak.

A takarékosabb működtetés mellett a korábbinál évente 55 ezer tonnával kevesebb, az üvegházhatást rontó szén-dioxid kerül a levegőbe. A fővárosi székhelyű Mészáros Udvar-Ház Kft. kivitelezésében elkészült napelemes rendszer élettartamát 30 évre tervezték.

A fejlesztést a szakma is elismerte, miután Kiss Edit polgármester a közelmúltban vette át Budapesten az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2011 évi különdíját, az egyik „legnaposabb” önkormányzatnak ítélt „Napkorona-bajnok” díjat, valamint a MANAP Iparági Egyesület „Napelem városa” díját.

A Napkorona-bajnokság egy tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés hazai változata: Magyarország legnagyobb, napenergiát népszerűsítő programja, amely segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergiai fejlesztésekbe foghassanak.

A győztes települések azok, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a napenergia-felhasználás. A díjhoz „Napkorona-bajnok Település” tábla jár, amit a város bevezető útjai mellett helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is részt vesznek.

(MTI)

Környezetbarát zenehallgatás

Egy Zhong-Fa Lie nevű designer Hexound néven álmodott meg egy multifunkciós fülhallgatót, ami napelemmel van felturbózva. A készülék fejpántjának külső felülete napelemként funkcionál, a begyűjtött energiát a belső felületen lévő lítium ionos akkumulátor tárolja. A füllhallgató a lejátszókkal Bluetooth kapcsolaton keresztül működik együtt, és szükség esetén azért USBről is tölthető. Akár szét is szedhetjük, és sztereó hangfalszettként is tud üzemelni.

Via: The Design Blog

Napelemes lámpa kempingezéshez

A Soul Cell névre hallgató lámpa még csak koncepció, de egyszerűsége és praktikussága miatt lehet létjogosultsága.

Lényegében egy összecsukható lámpáról van szó, amire napelemet szereltek. Amíg túrázunk, csak felakasztjuk a hátizsákunkra és estére szépen fel is töltődik.

Nem fog olyan erős fényt kiadni, mint egy jó zseblámpa, viszont annyit biztosít, aminél fel lehet verni a sátrat, vagy ki lehet pakolni a táskából a hálózsákot. Piknikezéshez, esti grillpartikhoz is hasznos lehetm remélem tényleg piacra dobják valamikor.

Via: TreeHugger

Áttörés a napenergia-iparban

Extravékony és szuperhatékony, olvasható a Stanford Egyetem kutatói által létrehozott új típusú napelem modelljéről. Az új generációs cellák vékonyabbak a fény hullámhosszánál is.

A szakemberek nagy áttörésként értékelik eredményeiket. Az ujjongás talán nem túlzó, hiszen komoly szintlépést sikerült elérniük: az új szupervékony cellák a jelenleg elterjedt napelemeknél tízszer több fényt képesek elnyelni.  A Stanford tudósai ugyanis megoldották, hogy a fény ne szóródjon szét a cella belsejében, így nagyobb mennyiséget tudnak energiává alakítani.

A fénycsapdázásnak nevezett módszer elsősorban nanoméretű cellák esetében működik látványosan. Shanhui Fan villamosmérnök a mókuskerékben futó rágcsálókkal példálózott a felfedezés kapcsán adott interjújában. “Azt szeretnénk, ha a hörcsög a lehető legtöbb ideig tekerné a kereket, mielőtt elszaladna.” - mondta a Phsyorg.com-nak.

A mérnökök nagyon remélik, hogy a vékony, filmszerű rétegek segítségével hamarosan komoly változásokon mehet át az egész napenergia-ipar. Ha sikerül 400-400 nanométeres vastagságú cellát létrehozniuk, azzal egészen komoly mennyiségű energiát termelhetnek majd.

Amellett további előny, hogy a jövőben szilícium helyett organikus anyagokat is felhasználhatnak napelemépítésre. Ez egyrészt olcsóbb napelemeket eredményezne, másrészt a vékonyságból fakadóan jóval könnyebb lenne ezeket telepíteni is.

Via: Inhabitat

Ez lesz a legnagyobb naperőmű

Száz százalékos bizonyossággal még nem lehet kijelenteni, de nőtt az esélye annak, hogy az előzetes tervek szerint megépüljön a világ legnagyobb naperőműve Kaliforniában. Az állam Energia Bizottsága legalábbis rábólintott a 6 milliárdos fejlesztésre.

Az erőmű az úgynevezett parabolic trough technológiával működik majd. Működésének lényege, hogy a napsugarak tükrök segítségével felmelegítenek egy folyadékot, amiből gőz képződik; ez a gőz turbinákat hajt meg, amik elektromos áramot termelnek.

Naperőmű a Mojave sivatagban. Az új ennél is nagyobb lesz.
Fotó: Worklife Siemens

A tervezett erőmű négy kisebb telep összekapcsolásával jönne létre, a kapacitása az MTI információi szerint 1000 megawatt lesz. Ez az Amerikában tavaly átadott naperőművek teljesítményének a duplája.

A projektet jegyző Solar Millennium nevű cég próbálja a lehető leggyorsabban tető alá hozni az erőművet, ugyanis ha idén december 31-ig elkezdődnek a munkálatok, akkor jelentős állami támogatást kaphatnak.

Nem kell napelem a Fehér Házra

Úgy fest, az Obama kormány alatt sem kerülnek napkollektorok a Fehér Ház tetejére. Bill McKibben, a 350 nevű zöld szervezet alapítója épp a keleti parton népszerűsíti új projektjét, ami a PutSolarOnIt névre hallgat. Ennek keretében szerette volna rábírni a jelenlegi vezetést, hogy helyezzenek el az elnöki rezidencia tetején napelemeket, ezzel is jelezve elkötelezettségüket a megújuló energiaforrások használata mellett.

A Fehér Ház tetején korábban működtek már napelemek. Jimmy Carter a hetvenes évek végén új energiatakarékossági programot hirdetett, ami nagyobb szerepet szánt az alternatív energiaforrásoknak is. A program részeként 30 ezer dollár értékű napkollektor rendszert szereltek a Fehér Ház tetejére, üzenve ezzel az országnak (és a világnak), hogy a jövő ezeké a zöld energiaforrásoké.


A kollektorok nem maradtok fent sokáig, Ronald Reagen második elnöksége alatt ugyanis karbantartás címén eltávolították őket 1986-ban. Ki tudja miért, soha nem is kerültek vissza. Helyette Main államba kerültek, egy egyetemre. 2002-ben az ifjabbik Bush jóval kisebb felhajtás mellett jóváhagyta, hogy a Nemzeti Park Szolgálat napelemeket szereljen az egyik kiszolgáló épület tetejére. Azóta is ez szolgáltatja az elnöki úszómedence melegvizét.

McKibben megvásárolta ezeket a kollektorokat és felajánlotta a Fehér Háznak, hogy szereljék vissza őket eredeti helyükre. Az épület melegvíz szükségletét szerinte pont fedezni lehetne velük. Az ötlet nem jött be, a Ház visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy nem volna helyénvaló lépés. Kérdés, mennyire ássa majd alá a kissé kínos közjáték a megújuló energiaforrások melletti elkötelezettségét minden lehetséges alkalommal bizonygató Obama egyre ingatagabb pozícióját.

Lótuszvirágból friss oxigén???

Egy négytagú team alkotta meg az a szintetikus lótuszvirágot, ami ugyan bonyolult szerkezet, de ahogy lenni szokott hasznos és még jól is néz ki (szerintem).

 

Hol is kezdjem? A természet és a 21. századi technológia kombinációjából adódóan a „növény” a vízmolekulák szétválasztásával és némi napenergiával friss oxigén termelésére képes. Az oxigén a levegőbe kerül, a hidrogént pedig egy szén nanöcsövekkel lezárt tartályba sűrítenek. Ezt aztán például laptopok, kisebb, egyébként elektromos árammal működő berendezések üzemeltetéséhez is fel lehet használni megfelelő kialakítás esetén. Röviden, tömören és legegyszerűbben talán így tudnám jellemezni és ne is várjatok tőlem bonyolultabb megfogalmazást, mert azt hiszem nagyon belegubancolódnék.

Érdekessége még a szintetikus, E-Growing lótuszvirágnak, hogy este becsukódik, majd akkor nyílik ki ismét, amikor kisüt a nap. A levelek tartalmazzák a napelemeket, a virágból kerül ki a friss oxigén és az indákban sűrűsödik a hidrogén. A terveknek megfelelően kerti tavakba, medencékbe helyezhető, így nem csak hasznos alkotóeleme, de esztétikus dísze is lehet az otthonoknak.

A szerkezet ugyan hatalamas alkotásnak minősül, mégis kapott némi bírálatot is, többek között azt, hogy nagyon kevés sűrített hidrogént képes csak előállítani, így például hdrogénmeghajtású autók, vagy egy ház kivilágításhoz nagymértékben tovább kell gondolni a koncepciót. Valószínűleg igazuk van azoknak is akik ezt a véleményt alkották, viszont ne legyünk már telhetetlenek! Ez igen is óriási ötlet és aki még ettől is jobbat tud, hajrá! Tessék megalkotni!

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás