Úgy fest, az Obama kormány alatt sem kerülnek napkollektorok a Fehér Ház tetejére. Bill McKibben, a 350 nevű zöld szervezet alapítója épp a keleti parton népszerűsíti új projektjét, ami a PutSolarOnIt névre hallgat. Ennek keretében szerette volna rábírni a jelenlegi vezetést, hogy helyezzenek el az elnöki rezidencia tetején napelemeket, ezzel is jelezve elkötelezettségüket a megújuló energiaforrások használata mellett.

A Fehér Ház tetején korábban működtek már napelemek. Jimmy Carter a hetvenes évek végén új energiatakarékossági programot hirdetett, ami nagyobb szerepet szánt az alternatív energiaforrásoknak is. A program részeként 30 ezer dollár értékű napkollektor rendszert szereltek a Fehér Ház tetejére, üzenve ezzel az országnak (és a világnak), hogy a jövő ezeké a zöld energiaforrásoké.


A kollektorok nem maradtok fent sokáig, Ronald Reagen második elnöksége alatt ugyanis karbantartás címén eltávolították őket 1986-ban. Ki tudja miért, soha nem is kerültek vissza. Helyette Main államba kerültek, egy egyetemre. 2002-ben az ifjabbik Bush jóval kisebb felhajtás mellett jóváhagyta, hogy a Nemzeti Park Szolgálat napelemeket szereljen az egyik kiszolgáló épület tetejére. Azóta is ez szolgáltatja az elnöki úszómedence melegvizét.

McKibben megvásárolta ezeket a kollektorokat és felajánlotta a Fehér Háznak, hogy szereljék vissza őket eredeti helyükre. Az épület melegvíz szükségletét szerinte pont fedezni lehetne velük. Az ötlet nem jött be, a Ház visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy nem volna helyénvaló lépés. Kérdés, mennyire ássa majd alá a kissé kínos közjáték a megújuló energiaforrások melletti elkötelezettségét minden lehetséges alkalommal bizonygató Obama egyre ingatagabb pozícióját.