Letartóztattak egy magyar aktivistát

A Greenpeace egyik magyar aktivistája is börtönbe került, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a Cairn Energy olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken.

Akcióban az aktivisták - © Greenpeace.hu

A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfin-félékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói- öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig - a brit kormány szerint is - lehetetlen.

A Greenpeace hétfőn hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a skóciai edinburghi székhelyű Cairn hogyan kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből ugyanis egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfúrás az Északi-sarkon - mutatnak rá.

A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy azokat független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot és nyolc órára megint leállt a munka.
Major Dávid, aki egy daruhoz láncolva töltötte el ezt a nyolc órát, letartóztatása előtt kijelentette: Az, hogy a Cairn ügyvédeinek több millió eurós büntetésekkel fenyegetődznek, jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet.

"A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után" - olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

(MTI)

A legrosszabb olajcéges hirdetések

Régen, amíg nem hallottak az emberek ózonlyukról, globális felmelegedésről, gyermeteg tréfának tűnhetett csupán, hogy valamikor kifogyhatunk majd a fosszilis energiahordozókból. Ezekben az időkben számos olyan plakáttal, kampánnyal népszerűsítették magukat illetve munkásságukat a nagy olajcégek, amiket mai szemmel már nehéz feldolgozni. Egyik kedvenc oldalam, a TreeHugger mindjárt több ilyen, ma már hajmeresztőnek tűnő plakátot is előtúrt.

Fincsi "olajsaláta" a Shelltől, egyenesen 1947-ből. A nagy gazdasági válságból és a világháborúk hagyatékából kievickélni igyekvő cég ennyire fontosnak és hasznosnak látta a munkáját.

A Humble minden nap annyi energiát állít elő, amivel 7 millió tonnányi gleccsert lehetne elolvasztani, hirdeti büszkén a cég kétoldalas reklámja egy 1962-es Life magazinban. Az apró betűs rész azt taglalja, hogy az évszázadok óta érintetlen gleccserek sem tudnának ellenállni az olajcég erejének. Mennyire igazuk volt...

Talán ez a legsokkolóbb plakát az egész összeállításban. A Mobiloil annyira jó, hogy a hótakaró alatt "haldokló" természet is rögvest "életre kel" tőle. Hát igen, a környezetet elárasztó olaj az stimmel, de a hatás egy kicsit más a valóságban...

Ingyen olaj az egész világnak, olvasható ezen az 1920-as évekből származó plakáton, amire a SierraClub blog kommentjei között bukkantam. Az amerikai őslakos nem igazán illik a képbe, az olajtól fuldokló bolygó viszont telitalálat, ez bizony bejött.

Via: TreeHugger, SierraClub

Mi lesz veled sütőolaj?

Hogy mi lesz a használt sütőolaj sorsa? Feltételezem a legtöbb háztartásban a lefolyóban végzi, egy része a vízvezeték csövekre tapadva, másik része pedig szabad utat nyerve valahol a külvilágban szennyezi a környezetet. A leleményesebbek üvegbe zárva kukába dobják, a kertes házban élők pedig nemes egyszerűséggel a kisganédomb tetejére öntik. Kihagytam volna valamit? Igen, azt az egyszerű momentumot, ami szerint ezeket a fázisokat kihagyva és környezettudatos felnőtt életet élve ezt ma már több helyen is leadhatjuk.

Persze elintézhetjük egy vállrándítással is, bár ettől talán többet ér az ügy. A lefolyóba került olaj azon túl, hogy elzsírosítja a csöveket és a csatornát, kiváló lakhelyet biztosít az olyan élősködők számára, mint például a csótány. A meglehetősen igénytelen kis lények vígan éldegélnek és táplálkoznak a sütőolaj maradványokból, ami egyébiránt bizonyos térfogatot elérve még dugulást is eredményez. És ha a talajba jut? Az sem jó megoldás, sőt! Elzárja a növények víz-, és ásványianyag-utánpótlását a gyökereken keresztül, ezzel kimondva rájuk a halálos ítéletet.

A használt sütőolaj kérdés sokáig megoldatlan volt és ha a szívünket a kezünkre tesszük még ma is inkább a könnyebb utat részesítik az emberek előnyben (lásd a példákat fent). Mi akkor a megoldás? Jól záródó üveg vagy műanyag edényekben össze kellene gyűjtenünk, majd a hulladékudvarokba leadni. Egyes benzinkutak is elfogadják, sőt néhol lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciókon is elpasszolhatjuk. Őszinte leszek: ez utóbbiról én még nem hallottam, de a szakemberek állítását nem merjük megkérdőjelezni. Ha van,hát van: állítólag önkormányzati szervezésben félévenként.

A lakosságtól begyűjtött használt sütőolajat egyébként ártalmatlanítják: megszűrik, ülepítik, lefölözik. A szűrt olajnak többféle hasznosítása is ismeretes: egy részét az állati takarmányozásban használják, a többi az aszfalt alkotóeleme lesz, esetleg a vegyipari alkalmazás során szappan vagy légyfogó egyik alkotórészeként végzi.

Ha egy kicsit is törődni akarunk környezetünkkel, akkor azt a minimális fáradtságot megéri a dolog, hogy telefont ragadva kicsit utánajárjunk, hogy környezetünkben hol gyűjtenek be veszélyes hulladékot. Kezdetnek a hulladékudvarok és az önkormányzatok háza táján érdemes érdeklődni. Ha válasz helyett sorozatosan zavarba ejtő hümmögést, esetleg néma csendet kapunk, akkor valószínűleg a kutatás nem járt sok eredménnyel... Csak remélni merjük, hogy ez nem így lesz.

Robot vs. olajfolt!

Ha harc, hát legyen harc! Az egyre többször innen-onnan megjelenő, vizeinken úszó olajfoltok nagy kinlódást okoznak az illetékeseknek, arról nem is beszélve, hogy milyen hatással vannak az állat- és növényvilágra.  A küzdelem sok energiát felemészt, de szerencsére mindig vannak olyan emberek, akik ráérnek gondolkodni a legjobb és leggyorsabb megoldáson, amivel talán egyszerűbb lenne a helyzet.

Az MIT kutatói olyan napelemes robotokat fejlesztettek ki, melyek önműködő és úszó mivoltukból kifolyólag egy hónap alatt el tudnak majd távolítani egy Mexikói-öböl nagyságú olajszennyeződést, mindehhez összesen 10 robotot állítva hadrendbe. A Seaswarm elnevezésű csodarobot öt méter hosszú, két méter széles és 15  kilót nyom, tehát tekintélyes méretéből adódóan és a hozzá csatlakoztatott két napelem segítségével az eddigi leghatékonyabb módszernek bizonyul az olaj elleni küzdelemben.  A robot mozgás közben egy futószalagot forgat, melyet olajelnyelő naonanyaggal vontak be, vékony és rugalmas. Ezzel a „vízhengerrel” gyűjti be az olajat az okos szerkezet.

Egyetlen robot akár hetekig is bírja a strapát, mindössze 100 watton, mindemellett óránként több liter olajtól megtisztítva a tengert. A darabonként 10-20 ezer dollárba kerülő Seaswarm GPS-szel is felszerelkezett, így koordinátáit más robotoknak elküldve mintegy segítségért is folyamodhat. Természetesen a robotok nem veszik át teljesen az uralmat, hiszen távirányítással emberek is működtethetik (még szerencse…).

-via-

Olajozottan...

Megint szivárog az olaj... Ezúttal egy olajfúr platformból  a Vörös tengeren, közel egy népszerű egyiptomi üdülőhelyhez Hurghadához. A múlt hét óta ömlő olajról csak most ismerték el az egyiptomi hatóságok, hogy az valóban a vízbe távozik és azt is hozzátették, hogy a mennyisége nem számottevő! Na persze! Akkor meg miért is kellett napokon át  titkolni? Netalántán valamit takargatni akarnak???

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás