Egy négytagú team alkotta meg az a szintetikus lótuszvirágot, ami ugyan bonyolult szerkezet, de ahogy lenni szokott hasznos és még jól is néz ki (szerintem).

 

Hol is kezdjem? A természet és a 21. századi technológia kombinációjából adódóan a „növény” a vízmolekulák szétválasztásával és némi napenergiával friss oxigén termelésére képes. Az oxigén a levegőbe kerül, a hidrogént pedig egy szén nanöcsövekkel lezárt tartályba sűrítenek. Ezt aztán például laptopok, kisebb, egyébként elektromos árammal működő berendezések üzemeltetéséhez is fel lehet használni megfelelő kialakítás esetén. Röviden, tömören és legegyszerűbben talán így tudnám jellemezni és ne is várjatok tőlem bonyolultabb megfogalmazást, mert azt hiszem nagyon belegubancolódnék.

Érdekessége még a szintetikus, E-Growing lótuszvirágnak, hogy este becsukódik, majd akkor nyílik ki ismét, amikor kisüt a nap. A levelek tartalmazzák a napelemeket, a virágból kerül ki a friss oxigén és az indákban sűrűsödik a hidrogén. A terveknek megfelelően kerti tavakba, medencékbe helyezhető, így nem csak hasznos alkotóeleme, de esztétikus dísze is lehet az otthonoknak.

A szerkezet ugyan hatalamas alkotásnak minősül, mégis kapott némi bírálatot is, többek között azt, hogy nagyon kevés sűrített hidrogént képes csak előállítani, így például hdrogénmeghajtású autók, vagy egy ház kivilágításhoz nagymértékben tovább kell gondolni a koncepciót. Valószínűleg igazuk van azoknak is akik ezt a véleményt alkották, viszont ne legyünk már telhetetlenek! Ez igen is óriási ötlet és aki még ettől is jobbat tud, hajrá! Tessék megalkotni!