Régen, amíg nem hallottak az emberek ózonlyukról, globális felmelegedésről, gyermeteg tréfának tűnhetett csupán, hogy valamikor kifogyhatunk majd a fosszilis energiahordozókból. Ezekben az időkben számos olyan plakáttal, kampánnyal népszerűsítették magukat illetve munkásságukat a nagy olajcégek, amiket mai szemmel már nehéz feldolgozni. Egyik kedvenc oldalam, a TreeHugger mindjárt több ilyen, ma már hajmeresztőnek tűnő plakátot is előtúrt.

Fincsi "olajsaláta" a Shelltől, egyenesen 1947-ből. A nagy gazdasági válságból és a világháborúk hagyatékából kievickélni igyekvő cég ennyire fontosnak és hasznosnak látta a munkáját.

A Humble minden nap annyi energiát állít elő, amivel 7 millió tonnányi gleccsert lehetne elolvasztani, hirdeti büszkén a cég kétoldalas reklámja egy 1962-es Life magazinban. Az apró betűs rész azt taglalja, hogy az évszázadok óta érintetlen gleccserek sem tudnának ellenállni az olajcég erejének. Mennyire igazuk volt...

Talán ez a legsokkolóbb plakát az egész összeállításban. A Mobiloil annyira jó, hogy a hótakaró alatt "haldokló" természet is rögvest "életre kel" tőle. Hát igen, a környezetet elárasztó olaj az stimmel, de a hatás egy kicsit más a valóságban...

Ingyen olaj az egész világnak, olvasható ezen az 1920-as évekből származó plakáton, amire a SierraClub blog kommentjei között bukkantam. Az amerikai őslakos nem igazán illik a képbe, az olajtól fuldokló bolygó viszont telitalálat, ez bizony bejött.

Via: TreeHugger, SierraClub