Praktikázzunk össze madáretetőt!

Persze nem nagy kunszt nekiállni kiskalapáccsal, fűrésszel, néhány szöggel és deszkával összeütni egy házikót, de tekintettel arra, hogy se időnk, se türelmünk, kézügyességünk meg még úgyse, így egyszerűbb dolgokhoz kell folyamodni. Nemsokára beköszönt a leghidegebb évszak, jön a hófúvás, zimankó, a kismadarak begye pedig elemózsia híján gyakran üres marad. Persze ha segíteni szeretnél, van megoldás, praktikázz össze egy madáretetőt!

Hogy ne kelljen lilára kalapálnod az ujjaidat és hogy minél kevesebb gondolkodással és kreativitással megúszd a projektet, igen egyszerű műveletet kell végrehajtanod: ne dobd ki a tejesdobozt és keress egy ollót! Hogy ezekből hogy lesz madáretető? Úgy hogy ügyesen ajtócskát vágsz a dobozra, tetejét kilyukasztod, drótot fűzöl bele, majd a fára akasztva már kész is a spéci etető. A kivágott részből a nyílás fölé kis tetőt is varázsolhatsz és ha akarod különböző anyagokkal még fel is díszítheted (kiskavics, faháncs, pvc maradék stb.).

Sajnos azt kell mondanom ez a tuti etető nem teljesen időt álló, így érdemes minden évben újat készíteni a kertbe saját, környezetünk és a madárkák örömére!

Praktikázzunk össze egy macskaágyat!

A kisállatboltok és hipermarketek polcain rengeteg típusú, méretű, színű és persze árú macskabútort találhatnak az ilyesmire áhítozó állatbarátok. E termékek nagy részének van egy közös vonása: műanyagból készültek. Aztán ha nem válik be, csak kerülgeti az ember, amíg egy szép napon gondol egyet és repül szépen az egész a kukába. Jó esetben legalábbis, mert útszéli szemétkupacokban és illegális erdei szemétlerakatokon is végezheti.

A környezettudatos gazdinak persze nem feltétlenül kell ezreket kiszórnia egy darab plüssel bevont műanyagért, némi kreativitással a házban itt-ott felbukkanó felesleges kacatokból is készülhet szuperkényelmes macskaágy. Ráadásul kevesebb munkával, mint hinnéd

A célnak tökéletesen megfelel például egy régi, kiszuperált bőrönd. Ha már túl kopott, leszakadt a füle, vagy csak egyszerűen nem trendi, akkor sem kell azonnal a kukában landolnia, mert igazán kényelmes fekhely készülhet belőle a macskának, illetve kisebb ölebeknek is. Csak ketté kell vágni, amihez kellhet kés, tapétavágó és csavarhúzó is, tehát csak óvatosan, nehogy összevérezzük a kedvencünk leendő fekhelyét.

Ha a felezés megvan, csak ki kell takarítani és kell bele egy jó puha párna. Nagy szerencse, ha szemünk fényének már van ilyenje, akkor legalább könnyebben átszokik az új ágyikójába.

A hatást fokozhatjuk ha szöggel vagy csavarral lábakat erősítünk a bőrönd aljára. A lábakat régi, kiszuperált kisszékekről és efféle leselejtezésre váró bútorokról csaklizhatjuk. Ha elég magas, akkor kiegészíthetjük egy játékkal is az ágyat.

Ebben az esetben sem kell drága mütyürökre költeni a pénzünket, egy madzagra erősített régi sapkabojt is tökéletesen megfelel a célra.

Via: Etsy

Praktikázzunk össze filléres babaházat!

Akinek gyereke van, az biztos teljesen tisztában van azzal is, hogy a játékok alatt milyen árcímkék szerepelnek. Az összegek láttán két utat választhatunk: vagy spórolásba kezdünk, vagy összeszedve kreativitásunkat magunk állítjuk elő például a kislányok nagy álmát: a babaházat, természetesen csakis újrahasznosított anyagokból.

A kitaláló szülők hatalmas örömet szereztek csemetéiknek ezzel az lakberendezési katalógusból eszkábált házikóval, melyben külön konyha, fürdőszoba, nappali is kialakításra került. A kifüggesztett drótkötél és néhány már meglévő kiegészítővel igazi formatervezett babavilla kerekedett az ötletből, melynek alapját az alábbi képen látható, igen drága, 149 dollárért vásárolható babaház adta.

Az elkészítés nem igényel túlzottan nagy szakértelmet, sőt nem is annyira időigényes. A szobák számát tetszés szerint kartonból alakítsuk ki, majd a katalógusból kivágott képekkel díszítsük a falakat. Akiben túlbuzog a kreativitás, az esetleg bútorokat is hajtogathat a babáknak kartonból, hogy ezzel aztán tényleg komplett legyen a berendezés!

A végeredmény láttán több szempontból is elégedettek lehetünk: védtük környezetünket, hiszen több anyagot is újrahasznosítottunk, előcsalogattuk és fejlesztettük kreativitásunkat és örömet okoztunk a gyerekeknek. És ha nincs is kislurkónk? Akkor gyarapítsuk vele a filléres környezetvédő ajándékok tárházát!

via:
kidsmodern
blissfuldomestic

Praktikázzunk össze egy tuti táskát!

Van vajon olyan csaj a világon, aki nem szereti az egyedi dolgokat? Hát akkor most nagyon figyelj! Nem csak egyszeri és megismételhetetlen, könnyen kivitelezhető, strapabíró és dizájnos, de még környezetbarát is! Miért? Mert a halmokban heverő műanyagszatyrokat újra felhasználva olyan tuti táskát varázsolhatsz magadnak, amilyet akarsz! Ízzítsd a vasalót és vágj bele!

1. Nyolc darab szatyrot vágj egyforma négyzet vagy téglalap alakúra.

2. Egy réteg sütőpapírra sorban egymás tetejére simítsd el a szatyordarabokat, majd helyezz rá még egy réteg sütőpapírt.

3. A vasalót állítsd alacsony fokozatra és óvatosan kezdj vasalásba. Nem árt néha bekukkantani a két réteg papír közé, hogy mi történik. Ha semmi, akkor vedd durvábra a figurát és emelj a hőfokon!

A tetszőleges méretű négyzetekből, téglalapokból egy ügyes varrógép segítségével már csak össze kell állítani a táskát!

Amire vigyázz:

Ne legyen túl forró a vasaló, mert a műanyag masszívvá válik és nem tudod később megvarrni!

Ügyelj rá, hogy a szatyor rétegei között ne legyen légbuborék, szennyeződés, mert ez az összeolvasztott anyagnál csúnyán mutathat.

Amivel szebbé teheted:

A belső rétegek csak az anyagvastagságot adják, a külső két rétegnél viszont kísérletezhetsz különböző motívumokkal, virágmintával, így igazán egyedivé varázsolhatod a táskád!

nekerjszatyrot.hu

Praktikázzunk össze egy telefontartót!

Sokszor mondom (valószínűleg mert igaznak hiszem), hogy a kis lépés is lépés a cél felé, így az apró dolgokon is sok múlik! Az újrahasznosítás számos formáját ismerjük, de ahhoz, hogy a környezetvédelemért tegyünk valamit néhanapján elég az is, ha egy-egy tárgy funkcióját továbbgondoljuk, mielőtt a kuka fedele felpattan és a feleslegesnek ítélt tárgy abban landol!

Ha ötleted sincs vagy nem akarod ezzel az agyad terhelni, akkor mi időről-időre néhány tippet adunk majd, hogy miből-mit varázsolhatsz könnyen, gyorsan, egyszerűen! Íme most egy telefontartó!

Jobbára csak dobom ide, dobom oda a mobilomat, arról nem is beszélve, ha tölteni kell! Szerintem az emberek 99 százaléka bedugja, majd otthagyja a zsinóron lógni, az asztalon hánykolódni, ami persze újabb karcos harci sérülések sorozatával jár. Az én mobilom egy őskövület, nem sajnálom, ha néhanapján egy újabb mélyedést helyez rá az idő vasfoga, viszont a sok drága ketyere nem mindig érdemli a mostoha sorsot!

Itt lép képbe az üres műanyag flakon és az újrahasznosítás apró tyúklépése a környezetvédelem útján! Ezzel a praktikával biztosíthatod, hogy töltés közben is kényelmes elhelyezkedése legyen a  kis drágának, ráadásul a szétnyúló töltőzsinór sem fog senkit szabad mozgásában akadályozni! Egyszerű, de nagyszerű!

Mi a recept? Végy egy kiürült flakont, egy alkoholos filctollat, rajzold meg az ábrán látható módon, majd óvatos nyiszáló mozdulatokkal vágd le a felesleges részt a vonal mentén egy éles késsel, vagy ollóval! A kezekre tessék azért vigyázni! A levágott ujjakhoz ugyanis nincs újrahasznosítási receptünk!

 

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás