Mivel a Föld erdői ijesztő tempóban fogyatkoznak, annak is nagyon gyorsnak kell lennie, aki segíteni akar.  Ennek jegyében a Fülöp-szigeteken megpróbálták megdönteni a negyedóra alatt elültetett fák számának eddigi rekordját, ami sikerült is.

A Fülöp-szigetek területének még ma is jelentős részét teszik ki az erdők, amik ráadásul sok olyan állatfajnak adnak otthont, amelyek az egész világon csak itt élnek meg. Sajnos ezek az erdőségek mégis a leginkább veszélyeztetett területek között találhatók az ipari, vagy mezőgazdasági okokból végzett erdőirtások miatt.

Mivel a helyzet egyre csak romlik és 2011-et az ENSZ egyébként is az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, a kormány igyekszik gátat szabni az eddigi  tendenciáknak. Új programot indítottak, melynek keretében 12 millió fát szeretnének elültetni a régióban, követve ezzel Kína, Vietnam és India példáját. Kína például évi hárommillió hektárral tervezi növelni a fával borított területek mennyiségét.

A Fülöp-szigeteki faültetési program része volt egy rekordkísérlet is, amit Camrines Sur tartományban szerveztek. Összesen mintegy 7000 ember gyűlt itt össze, hogy megpróbáljanak egységnyi idő alatt minden eddiginél több fát elültetni. Végül 64.096 facsemete került a földbe 15 perc alatt, ami új világcsúcs. A Guinness emberei hitelesítették az eredményt, ami bekerül a Rekordok Könyvébe is. A korábbi rekord 50.033 volt, azt Indiában állította fel egy csapat lelkes önkéntes. Az egy nap alatt, egy ember által elültetett csemeték számában egy pakisztáni katona teljesítménye az etalon, ő 20 101 fát ültetett el egyedül, valamivel több mint 18 óra alatt.