Üvegpalota sör és tejimádóknak...

Biztos ismeri mindenki a klasszikus (már-már szakállas) viccet, amikor a farkas rettenetesen irigykedik a nyuszika új cuccaira, aki a „honnan van?” kérdésre, az „aki nem iszik, annak van” választ adja. Így megy ez mindaddig, míg a farkas meg nem veszi a sportautóját, beváltott sörösüvegeiből.

Miután elnéztétek nekem, hogy nem vagyok jó viccmesélő, rögtön rá is térhetünk az üres üvegek témakörére. Sport autót ugyan nem tudunk nektek garantálni, viszont egy kacsalábon (na jó, betonalapon) nyugvó házikót igen, ilyet ni:

Ehhez mindössze szelektíven kell gyűjtened az üvegeket, majd némi segédeszköz felhasználásával, a barátok összetrombitálásával és segítségével házat építeni.

Egy korántsem orosz nevű, orosz hölgy, nevezetesen Olga Queen mindössze hat hónap alatt megvalósította álmai ökoházát, méghozzá összegyűjtött üvegekből.

Az 5.000 tejes és sörös üvegből épített házikó alapja egy faváz, falait pedig betonnal összekapcsolt üvegek alkotják. Amellett, hogy így egy spéci szigetelést is sikerült a falakba eszkábálni, igen különleges építészeti remeket alkotott. Bár az hasonló kivitelezésű és 6 millió üvegből épített argentin házat és a sörös üvegből összerakott buddhista sztúpát nem sikerült felülmúlnia, mégis minden elismerésünk, a hölgynek hiszen irányt mutat a kreativitás, az olcsó és környezetvédő építészet felé.

-via-

Szemetek!

Szemetek! Hova mentek? Egy részük például Londonba! Ezzel cáfolja meg azt a szárnyra kapott és még máig is élő hiedelmet, miszerint a szelektív hulladékgyűjtésnek az égegyadta világon semmi értelmes sincs, ugyanis a gondosan és figyelmesen szétválogatott hulladékokat összeöntik! Egyrészről ez annak a tájékozatlanságnak is köszönhető, amit megspórolnak rajtunk az illetékesek (idő, pénz, fáradozás, miegymás ürügyén), másrészről meg a környezetvédelemre fittyet hányó emberkék saját meggyőző érve, ami mentesíti őket a felelősség és az odafigyelés alól. A londoni példa megcáfolja ezeket és bizonyítékként szolgál arra, hogy igen is van értelme!

A londoni metró utasai ugyanis a mi szemetünknek köszönhetik a föld alá áramló friss levegőt! Hogyan? A szellőzőrendszer ventilátorai Magyarországon összegyűjtött sörösdobozokból készültek, illetve ezek szolgálták hozzá az alapanyagot! A kiutazás körülményeit pontosan nem sikerült felfedni, de a tény az tény! Magyar szemét csapatja a londoni metróba a szelet!

Miből mi lesz?

PET palackból pulcsi, ruhafogas, dvd tok, műanyag hulladékból rendszámtáblák, darált gumiabroncsból sportpályák esésvédő lapjai és még sorolhatnám… Elutasító, szűklátókörű és érdektelen emberből pedig lelkes környezetvédő… Vagy legalább is mi ezt szeretnénk! A hazai helyzet azonban elég kiábrándító. Míg egyes nyugati országok évente 50-60 kg szemetet is szelektálnak per kopp, addig mi átlagosan csupán 10 kg/fő/évre vagyunk képesek. Fog ez változni? Valószínűleg igen, ha időben elkezdjük és példát mutatunk a felnövekvő generációnak. Ha a gyermekeinknek már az lesz a természetes, ha elkülönítjük a háztartási szeméttől a műanyag palackokat, ha a zöldséghéjat komposztálóba tesszük és még sorolhatnám a példákat…

Nem beszélek mellé…

Bár még nekem is van mit tanulnom bőven e téren, igyekszem tenni és nem csak a számat jártatni! Álszent lennék, ha azt állítanám, hogy nótórikusan és megszállottan mindent szétválogatok, mert ez nem így van, viszont újságot és PET palackot nem dobunk itthon a szemétbe, visszük a szelektívbe! Mint már említettem az egyik korábbi posztban nem a városi dzsungel közepén lakom, így nálunk ilyen nem terem minden sarkon. Külön szervezést és tervezést igényel az autóval való szállítás, de megtesszük azzal a gondolattal, hogy megint tettünk egy ”apró” gesztust a Földért…

Légy kreatív! Haszonsítsd újra!

Számtalan olyan dolgot dobunk ki a szemétbe, amit egyébként újra lehetne hasznosítani. Az egy dolog, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nálunk gyerekcipőben jár,  de sajnos még pozitív tendencia is igen kevés akad, ami irányt mutatna, vagy felhívná a figyelmet arra, hogy "helló, máshogy kellene". Még mindig nem jutottak el oda az emberek, hogy ne dobálják ki zsákban az ilyen-olyan cuccukat az út szélére, hogy ne öt forintot áldozanak a műanyag szatyorért, hanem 10-et adjanak papírtasakért, vagy textiltatyót rejtsenek a táskába ha vásárolni indulnak.

Persze vannak figyelemfelkeltő akciók, szervezetek, programok, de valamit csak máshogy kellene csinálni, mert úgy néz ki nem célravezető a dolog! Persze én most itt okoskodhatok, de a megoldást nem tudom... Majd gondolkodom rajta és megosztom veletek ha kipattant az isteni szikra a fejemből! Addig meg íme egy VHS ruha, ami a hangkazetták, videókazetták szalagjait újrahasznosítva készült. Nem utcai viseletre szánták, de mondjuk azt el tudom képzelni, hogy egy "népszerű", ismert hölgyemény ilyenben jelenik meg egy rangos díjkiosztón felhívva a figyelmet a környezetvédelemre! Mi a véleményetek?

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás