Úgy néz ki a hazai feltalálók kedve töretlen! Sokszor nem becsüljük meg kellőképpen a magyar szabadalmakat,  pedig mi tudunk ám már kakából emberi ürülékből  is sok mindent csinálni a környezetvédelem jegyében!  Bizony ám!

A "zöld" találmányok egynémelyike viszont már régóta használatban van csak éppen nem kap kellő nyilvánosságot, így mi is csak kevés helyen értesülhetünk róla. Kár! Pedig biztató jelek ezek a jövőnket illetően...

Azt sajnos nem tudjuk garantálni, hogy mindent érteni fogtok a felsoroltakból, de azért megpróbálunk összeszedni néhány hasznos kis felfedezést!

Tápláljuk a növényeket!

Itt van rögtön a szennyvíziszapból készült növényi táp. Hazánkban már több szennyvíztelep is alkalmazza az eljárást, aminek lényege, hogy a granulált vagy komposztált szennyvíziszapot egy fémes elem szénnel alkotott vegyületével és egy másik ásványi anyaggal összekevernek, ezzel megalkotva egy makro- és mikroelemekben gazdag növényi tápanyagot.  A leírás elég talányos, de a recept valószínűleg titkos, így az illetékesek nem akarnak konkrétumokat az orrunkra kötni (nehogy valaki elkezdjen otthon szennyvízből kotyvasztani). A lényeg viszont, hogy az eljárást már a gyakorlatban is alkalmazzák Pécsen, Szentesen, Kunszentmártonon, Kazincbarcikán, Miskolcon és Nyíregyházán a szennyvíztisztító telepeken. Hurrá! Még több helyen kellene! Mellesleg ez nem egy külföldi koppintás! A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában végezték a kísérleteket Köhler Mihály fejlesztése alapján.

Világítsunk szennyvízzel!

A cuki kis foto-bio reaktor, amit a szekszárdon alkottak meg, szennyvízből képes villanyáram előállítására. Sós és termálvízből, mikro-algák segítségével valósul meg a vízbontás, majd a hidrogén és oxigén reakciójából keletkezik a villanyáram. Az algák hasznos kis lények, ugyanis azon túl hogy kemény munkával világítást képesek kreálni, még üzemanyag előállításra is használhatók, sőt mindeközben úgy melóznak a mikroorganizmusok, hogy némi szén-dioxidot is megkötnek! Azt hiszem ez a két legyet egy csapásra tipikus esete!

Alkoss faszesz hulladékból!

Metanol-szintézis kommunális hulladékból a hivatalos elnevezése annak a talámánynak, amit Raisz Iván alkotott meg. Ebből ugyan mi is vajmi keveset értünk, viszont ügyesen utánajártunk és ha a magyarázatot meghalljátok, ti is biztosan elégedettek lesztek az eredménnyel!

Szóval a kommunális hulladékot oxigén befúvásos eljárással elégetik egy spéci kemencében és mindennek a végterméke a faszesz, vagy más néven metilalkohol, mellyel például motorokban villamos energia termelhető, de használható műanyagok készítéséhez és üzemanyagnak egyaránt.

Egyrészről a hulladék megsemmisül, a technológiával a káros anyag kibocsátás gyakorlatilag nulla és a végén meg ott a faszesz, amit számos dologra felhasználhatunk! Csak tudnám, hogy ezt miért nem alkalmazzuk még???