Tudod, mit eszel?

Az állatvédő szervezetek közül elsősorban a PETA híresült el merész, sokszor a jóízlés határait feszegető plakátjairól, de a WWF is mer néha sokkoló kapmányokat közzétenni. A legfrissebb reklámuk is mellőzi a finomkodást; ezúttal a tonhalfogyasztókat célozzák meg, felhívva a figyelmet arra, hogy becslések szerint a halászhálóba keveredett élőlények közül csak minden tizedik tonhal. A többi delfin, teknős, egyéb védett halfaj, vagy éppenséggel egy halászás közben elkapott tengeri madár.

(Nem minden kerül az asztalra, ami a halászhálóban fennakadt.)

Robot vs. olajfolt!

Ha harc, hát legyen harc! Az egyre többször innen-onnan megjelenő, vizeinken úszó olajfoltok nagy kinlódást okoznak az illetékeseknek, arról nem is beszélve, hogy milyen hatással vannak az állat- és növényvilágra.  A küzdelem sok energiát felemészt, de szerencsére mindig vannak olyan emberek, akik ráérnek gondolkodni a legjobb és leggyorsabb megoldáson, amivel talán egyszerűbb lenne a helyzet.

Az MIT kutatói olyan napelemes robotokat fejlesztettek ki, melyek önműködő és úszó mivoltukból kifolyólag egy hónap alatt el tudnak majd távolítani egy Mexikói-öböl nagyságú olajszennyeződést, mindehhez összesen 10 robotot állítva hadrendbe. A Seaswarm elnevezésű csodarobot öt méter hosszú, két méter széles és 15  kilót nyom, tehát tekintélyes méretéből adódóan és a hozzá csatlakoztatott két napelem segítségével az eddigi leghatékonyabb módszernek bizonyul az olaj elleni küzdelemben.  A robot mozgás közben egy futószalagot forgat, melyet olajelnyelő naonanyaggal vontak be, vékony és rugalmas. Ezzel a „vízhengerrel” gyűjti be az olajat az okos szerkezet.

Egyetlen robot akár hetekig is bírja a strapát, mindössze 100 watton, mindemellett óránként több liter olajtól megtisztítva a tengert. A darabonként 10-20 ezer dollárba kerülő Seaswarm GPS-szel is felszerelkezett, így koordinátáit más robotoknak elküldve mintegy segítségért is folyamodhat. Természetesen a robotok nem veszik át teljesen az uralmat, hiszen távirányítással emberek is működtethetik (még szerencse…).

-via-

Bebetonozva!

A mediterrán nyár és a spanyol tengerpart mindig is csábította a turistákat. Van aki a forró napsütés, van aki a selymes homok, van aki a gyönyörű víz vagy csodaszép táj miatt szeretett bele  és van aki mindezek dacára betondzsungellé változtatja!  Bizony! Naponta nyolc labdarúgó pálya nagyságnyi területet betonoznak le a tengerparton, ugyanis Spanyolország lakossága egyre nő! Az utóbbi két évtizedben a lakosság átlagosan öt százalékkal növekedett, ami még nem is lenne olyan sok, viszont a tengerparton élő népesség nagysága már több mint 25 százalékkal nőtt 20 év alatt! A szárazföld belsejéből egyre többen költöznek a spanyol partokra, így itt lakások millióit építették az elmúlt évek alatt.

A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton és ez az egész ország mindössze 7 százaléknyi területén zsúfolódik össze.  A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint 1987 és 2005 között több mint 50.000 hektárnyi természetes növényzettel borított spanyol tengerpart került beton alá.

"A természetes környezet elleni agresszió feltartóztathatatlan volt az utóbbi években, a legrosszabb pedig az, hogy továbbra is ez a tendencia a meghatározó" - mondta Juan Lopez Uralde Greenpeace kutatásvezető a tanulmány madridi bemutatóján. Szomorú, de teljesen igaza van…

Nem nőnek! Meghalnak!

Még néhány évtized és megint egy csodás dologgal lehet kevesebb a Földünk… A tudományos vizsgálatok és amerikai tengerkutatók szerint  2070-re kipusztulhat a Vörös-tenger teljes korrall állománya, ugyanis a víz fokozatos felmelegedését nem képesek elviselni.

A korallok meszes vázának belső szerkezete a fák évgyűrűihez hasonlóan árulkodik állapotukról, korukról. A látszólag egészséges példányok növekedése mintegy harminc százalékkal már csökkent, a mészlerakódásoké pedig 18 százalékkal esett vissza 1998 óta.

Amennyiben a jelenlegi fokozatos felmelegedés folytatódik, szinte biztosra vehetjük, hogy unokáink már nem fognak gyönyörködni a csodálatos korallok világában és színkavalkádjában. A folyamat megfordítható, de ahhoz komoly változtatásokra és összefogásra van szükség…

Olajozottan...

Megint szivárog az olaj... Ezúttal egy olajfúr platformból  a Vörös tengeren, közel egy népszerű egyiptomi üdülőhelyhez Hurghadához. A múlt hét óta ömlő olajról csak most ismerték el az egyiptomi hatóságok, hogy az valóban a vízbe távozik és azt is hozzátették, hogy a mennyisége nem számottevő! Na persze! Akkor meg miért is kellett napokon át  titkolni? Netalántán valamit takargatni akarnak???

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás