Extravékony és szuperhatékony, olvasható a Stanford Egyetem kutatói által létrehozott új típusú napelem modelljéről. Az új generációs cellák vékonyabbak a fény hullámhosszánál is.

A szakemberek nagy áttörésként értékelik eredményeiket. Az ujjongás talán nem túlzó, hiszen komoly szintlépést sikerült elérniük: az új szupervékony cellák a jelenleg elterjedt napelemeknél tízszer több fényt képesek elnyelni.  A Stanford tudósai ugyanis megoldották, hogy a fény ne szóródjon szét a cella belsejében, így nagyobb mennyiséget tudnak energiává alakítani.

A fénycsapdázásnak nevezett módszer elsősorban nanoméretű cellák esetében működik látványosan. Shanhui Fan villamosmérnök a mókuskerékben futó rágcsálókkal példálózott a felfedezés kapcsán adott interjújában. “Azt szeretnénk, ha a hörcsög a lehető legtöbb ideig tekerné a kereket, mielőtt elszaladna.” - mondta a Phsyorg.com-nak.

A mérnökök nagyon remélik, hogy a vékony, filmszerű rétegek segítségével hamarosan komoly változásokon mehet át az egész napenergia-ipar. Ha sikerül 400-400 nanométeres vastagságú cellát létrehozniuk, azzal egészen komoly mennyiségű energiát termelhetnek majd.

Amellett további előny, hogy a jövőben szilícium helyett organikus anyagokat is felhasználhatnak napelemépítésre. Ez egyrészt olcsóbb napelemeket eredményezne, másrészt a vékonyságból fakadóan jóval könnyebb lenne ezeket telepíteni is.

Via: Inhabitat