30 ezres tüntetés egy vízi erőmű ellen

Harmincezres tömeg tiltakozott péntek este a chilei fővárosban a Patagóniába tervezett óriás vízerőműrendszer megépítése ellen; az elmúlt évek egyik legnagyobb chilei tüntetésének résztvevői a rendőrséggel is összecsaptak.

Vízerőmű a Paraná folyón, Paraguay és Brazília határán - © Infosurhoy.com

A környezetvédők felhívására létrejött megmozdulás résztvevői a francia hírügynökség jelentése szerint végigvonultak Santiago belvárosán az elnöki palotáig, ahol egyebek közt azt skandálták, Sebastian Pinera államfőnek címezve: "Pinera vedd tudomásul, hogy Patagónia nem eladó!".

Néhány napon belül ez volt a második tüntetés a kormány által hétfőn jóváhagyott, HidroAysen névre keresztelt beruházás ellen, amely öt gát építését irányozza elő az ország távoli, déli csücskében, a Pascua és Baker hegyi folyókon.

A felvonulás alapvetően békésen zajlott le, fiatalok egy csoportja azonban összecsapásokba bocsátkozott a rendőrökkel, akik a TVN közszolgálati televízió tudósítása szerint késő este könnygázt is bevetettek a zavargó fiatalok szétoszlatására. A chilei média beszámolt róla, hogy az ország néhány más városában, így Valparaisóban, Temucóban, a déli Concepciónban és az észak-chilei La Serenában is ezrek tiltakoztak az erőműépítési terv ellen.

Az Endesa-Colbun spanyol-chilei konzorcium beruházásában megépíteni tervezett patagóniai erőműrendszer az elképzelések szerint 2,75 gigawattnyi villamos energiával segítené csillapítani Chile növekvő energiaéhségét, amely az előrejelzések alapján 2025-ig további 80 százalékkal növekszik.

Ellenzői szerint a hatalmas építkezés elcsúfítaná a Föld utolsó, még érintetlen vidékei között számon tartott Patagóniát, amelynek erdői, gleccserei és tavai a világ minden részéből vonzzák a természet szerelmeseit.

Egy áprilisi népszavazás eredménye szerint a lakosság 61 százaléka ellenzi a hegyi folyókat megzabolázó erőműrendszer megépítését és az ezzel járó 5900 hektáros terület elárasztását. Az Endesa-Colbun konzorcium szerint viszont az erőművek tiszta és megújuló energiaforrást biztosítanak, és csak ezzel akadályozható meg, hogy még több széntüzelésű erőművet kelljen építeni. Az atomenergia hasznosítását pedig a legutóbbi japáni katasztrófa után a chilei kormány sem tartja a vízenergiánál jobb választásnak.

(MTI)

Spórolj a tusoláson!

A víztakarékosságra számtalan módon próbálják felhívni a figyelmet, figyelmünket, de akadnak olyan találmányok, melyek inkább a tettek mezejére lépve akarnak a jó irányba terelni bennünket. Ilyen Toauh Shower is.

A rendszer lényegében egy kettős tartály, amit a legtöbb standard (amerikai) fürdőszobába be lehet állítani a zuhanyfülkébe. Az alján összegyűlő vizet a legfelül telálható kar lenyomásával a két függőleges tartályba juttathatjuk, amelyek 40 liter vizet képesek tárolni.

Az elraktározott víz a Toauh Shower nélkül a szennyvízvezetékben kötne ki, de így még fel lehet használni más célokra. A beépített oldalág révén például a WC öblítése is megoldható vele, de felmosásra, takarításra is használhatjuk az összegyűlt vizet.

Via: Behance

Az eső a legtökéletesebb víz...

Ugyan jelenleg tombol a vénasszonyok nyara, de a csípős reggelek már jelzik az újabb évszak kezdetét. Az ősz az ajtónkban toporog és hamarosan esővel, köddel, hideggel kiűzhetetlenül átveszi az uralmat a nyár felett. A természet csodálatos mindig, mindenkor és ajándékait érdemes kihasználni: az egyik ilyen az esővíz.

Tovább»

Náddal, sással, miegymással

Mohaszőnyeg után most itt a náddal, sással rejtett zuhany, aminek alapfilozófiája, hogy ne mi költözzünk ki a zöldbe, hanem a természet költözzön be hozzánk. A vízi növényzettel körbevett kabin különleges életérzéssel ajándékozza meg a tulajdonost, mindemellett persze gondoskodik a szennyvíz megfelelő újrahasznosításáról.

Az elgondolás jó, viszont a megvalósulás fázisaiba némi hiba is becsusszant: a növények nem biztos, hogy szeretik az illatos tusfürdőt, a forró vizet és a szappanbuborékokat…

Ha esetleg az otthoni összeállítással is megpróbálkoznál:

Robot vs. olajfolt!

Ha harc, hát legyen harc! Az egyre többször innen-onnan megjelenő, vizeinken úszó olajfoltok nagy kinlódást okoznak az illetékeseknek, arról nem is beszélve, hogy milyen hatással vannak az állat- és növényvilágra.  A küzdelem sok energiát felemészt, de szerencsére mindig vannak olyan emberek, akik ráérnek gondolkodni a legjobb és leggyorsabb megoldáson, amivel talán egyszerűbb lenne a helyzet.

Az MIT kutatói olyan napelemes robotokat fejlesztettek ki, melyek önműködő és úszó mivoltukból kifolyólag egy hónap alatt el tudnak majd távolítani egy Mexikói-öböl nagyságú olajszennyeződést, mindehhez összesen 10 robotot állítva hadrendbe. A Seaswarm elnevezésű csodarobot öt méter hosszú, két méter széles és 15  kilót nyom, tehát tekintélyes méretéből adódóan és a hozzá csatlakoztatott két napelem segítségével az eddigi leghatékonyabb módszernek bizonyul az olaj elleni küzdelemben.  A robot mozgás közben egy futószalagot forgat, melyet olajelnyelő naonanyaggal vontak be, vékony és rugalmas. Ezzel a „vízhengerrel” gyűjti be az olajat az okos szerkezet.

Egyetlen robot akár hetekig is bírja a strapát, mindössze 100 watton, mindemellett óránként több liter olajtól megtisztítva a tengert. A darabonként 10-20 ezer dollárba kerülő Seaswarm GPS-szel is felszerelkezett, így koordinátáit más robotoknak elküldve mintegy segítségért is folyamodhat. Természetesen a robotok nem veszik át teljesen az uralmat, hiszen távirányítással emberek is működtethetik (még szerencse…).

-via-

Minden cseppje érték!

Szegeden kerül megrendezésre a "VÍZ - Minden cseppje érték!" konferencia szeptember 28-án, ahol az egyik legféltettebb természeti kincsünkkel való gazdálkodás kérdéseiről, a vízfogyasztás és szolgáltatás jelenlegi és jövőbeli helyzetéről vitázhatnak a szakmai szervezetek és a „civilek”.  A szakmai kérdéseken túl lehetőség nyílik információ cserére és vitafórum lebonyolítására is az adott kérdésben.

Bővebb információt, a részletes program ismertetését  ITT találod!

Bebetonozva!

A mediterrán nyár és a spanyol tengerpart mindig is csábította a turistákat. Van aki a forró napsütés, van aki a selymes homok, van aki a gyönyörű víz vagy csodaszép táj miatt szeretett bele  és van aki mindezek dacára betondzsungellé változtatja!  Bizony! Naponta nyolc labdarúgó pálya nagyságnyi területet betonoznak le a tengerparton, ugyanis Spanyolország lakossága egyre nő! Az utóbbi két évtizedben a lakosság átlagosan öt százalékkal növekedett, ami még nem is lenne olyan sok, viszont a tengerparton élő népesség nagysága már több mint 25 százalékkal nőtt 20 év alatt! A szárazföld belsejéből egyre többen költöznek a spanyol partokra, így itt lakások millióit építették az elmúlt évek alatt.

A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton és ez az egész ország mindössze 7 százaléknyi területén zsúfolódik össze.  A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint 1987 és 2005 között több mint 50.000 hektárnyi természetes növényzettel borított spanyol tengerpart került beton alá.

"A természetes környezet elleni agresszió feltartóztathatatlan volt az utóbbi években, a legrosszabb pedig az, hogy továbbra is ez a tendencia a meghatározó" - mondta Juan Lopez Uralde Greenpeace kutatásvezető a tanulmány madridi bemutatóján. Szomorú, de teljesen igaza van…

Nem nőnek! Meghalnak!

Még néhány évtized és megint egy csodás dologgal lehet kevesebb a Földünk… A tudományos vizsgálatok és amerikai tengerkutatók szerint  2070-re kipusztulhat a Vörös-tenger teljes korrall állománya, ugyanis a víz fokozatos felmelegedését nem képesek elviselni.

A korallok meszes vázának belső szerkezete a fák évgyűrűihez hasonlóan árulkodik állapotukról, korukról. A látszólag egészséges példányok növekedése mintegy harminc százalékkal már csökkent, a mészlerakódásoké pedig 18 százalékkal esett vissza 1998 óta.

Amennyiben a jelenlegi fokozatos felmelegedés folytatódik, szinte biztosra vehetjük, hogy unokáink már nem fognak gyönyörködni a csodálatos korallok világában és színkavalkádjában. A folyamat megfordítható, de ahhoz komoly változtatásokra és összefogásra van szükség…

Lótuszvirágból friss oxigén???

Egy négytagú team alkotta meg az a szintetikus lótuszvirágot, ami ugyan bonyolult szerkezet, de ahogy lenni szokott hasznos és még jól is néz ki (szerintem).

 

Hol is kezdjem? A természet és a 21. századi technológia kombinációjából adódóan a „növény” a vízmolekulák szétválasztásával és némi napenergiával friss oxigén termelésére képes. Az oxigén a levegőbe kerül, a hidrogént pedig egy szén nanöcsövekkel lezárt tartályba sűrítenek. Ezt aztán például laptopok, kisebb, egyébként elektromos árammal működő berendezések üzemeltetéséhez is fel lehet használni megfelelő kialakítás esetén. Röviden, tömören és legegyszerűbben talán így tudnám jellemezni és ne is várjatok tőlem bonyolultabb megfogalmazást, mert azt hiszem nagyon belegubancolódnék.

Érdekessége még a szintetikus, E-Growing lótuszvirágnak, hogy este becsukódik, majd akkor nyílik ki ismét, amikor kisüt a nap. A levelek tartalmazzák a napelemeket, a virágból kerül ki a friss oxigén és az indákban sűrűsödik a hidrogén. A terveknek megfelelően kerti tavakba, medencékbe helyezhető, így nem csak hasznos alkotóeleme, de esztétikus dísze is lehet az otthonoknak.

A szerkezet ugyan hatalamas alkotásnak minősül, mégis kapott némi bírálatot is, többek között azt, hogy nagyon kevés sűrített hidrogént képes csak előállítani, így például hdrogénmeghajtású autók, vagy egy ház kivilágításhoz nagymértékben tovább kell gondolni a koncepciót. Valószínűleg igazuk van azoknak is akik ezt a véleményt alkották, viszont ne legyünk már telhetetlenek! Ez igen is óriási ötlet és aki még ettől is jobbat tud, hajrá! Tessék megalkotni!

Gyilkos!

Százszor és ezerszer is elmondták már, mégis megkérdezem: tisztában vagy vele, mekkora kincs van a birtokodban? Tudod, hogy mekkora áldás, hogy tiszta vizet ihatsz?

Bemutatkozás

A hivatalos zöldügyi megmondóblogja.

Zöld praktikák mindenkinek

Praktika

Postaládánk

zoldovezet (kukacka) postafiok.hu

Címkefelhő
Feedek
Megosztás