Egy reggelivel mennyi vizet iszol? Azt hiszem maximum egy pohárra saccoljuk a dolgot, vagy kikérve magunknak azt válaszoljuk, hogy nem is vizet, hanem kávét vagy narancslevet kortyolgatunk! Na akkor tessék nagyon meglepődni, mert egy étkezésed alkalmával is ez több ezer liternyire rúg, ugyanis vízfogyasztás nem csak akkor merül fel, ha megengeded a csapot és bőszen elkortyolgatod a hűs 2 dl vizedet! Az élelmiszerek előállításánál is igen csak oda kell csapni a csap fenekére, hiszen például egy pohár narancsléhez 170 liter vizet használnak fel (ültetvény öntözés, üzem tisztítás, hűtés, hígítás stb.)!

Hogy számolják ki? Erre való a vízlábnyom, ami megmutatja, hogy egy adott ember, terület, cég, vagy akár ország közvetlenül vagy közvetetten mennyi édesvizet használ fel. Így lehet, hogy például egy három tojásos rántotta, két dl narancslé és egy bögre tejeskávéból álló villásreggelihez 1000 liter víz szükséges! De ez nem minden! Vannak még érdekes adatok:

  • egy alma termesztése 70 liter vizet emészt fel
  • egy hamburger előállítása során 2400 liter víz fogy el
  • mire a tojásból konyhakész csirke lesz 3900 liter víz szükséges
  • egy darab fa alapú rajzlap előállításához 10 liter víz kell!
  • egy pamutpólóért 2700 liter vizet kell beáldoznunk és még sorolhatnánk!

Akik legyintve minderre azt hozzák fel mentségül, hogy a Föld felszínének kétharmada víz, igazuk van, viszont számításaikból egy apró kis momentum hiányzik! Ennek a mennyiségnek csupán két és fél százaléka édesvíz, ennek pedig csupán a negyede hasznosítható. Így már riasztóan kevésnek tűnik, ugye? Úgyhogy jobban jársz, ha feleslegesen nem pazarolsz, én ugyanis nem akarom víz nélkül, mazsolává aszalodva végezni...